Sinovi El Čapa navodno zabranili proizvodnju fentanila

Moćna frakcija kartela Sinaloa, predvođena sinovima bivšeg meksičkog narko bosa Hoakina “El Čapa” Guzmana, zabranila je proizvodnju i prodaju fentanila u meksičkoj državi Sinaloa, piše na transparentima koji su se pojavili širom Meksika.

Potpisani su sa “Los Čapitos”, braća koja su preuzela očevo kriminalno carstvo nakon Guzmanovog izručenja SAD 2017. godine.

– Prodaja, proizvodnja, transport ili bilo koja vrsta poslova koji uključuju supstancu poznatu kao fentanil strogo su zabranjeni u Sinaloi – navodi se na transparentima, prenosi Reuters.

Natpisi su se pojavili u vrijeme kada američke vlasti pojačavaju pritisak na Meksiko da preduzme mjere protiv kriminalnih grupa koje se bave proizvodnjom fentanila, navodi britanska agencija.

Američka vlada je ove godine optužila “Los Čapitos” da su glavni dobavljači fentanila u SAD. U julu je istraživački medij “Riodoce” izvjestio da je kriminalna grupa rekla proizvođačima u gradu Kulijakan da prestanu sa proizvodnjom fentanila. Ubrzo nakon toga, otkrivena su tijela muškaraca koji su bili mučeni i na koje su bačene tablete fentanila, kao očigledan signal drugima, navodi Reuters.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE