SIPA izuzela videonadzor iz prostorija Granične policije BiH

granicna
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izuzeli su po naredbi Suda BiH videonadzor iz zgrade uprave Granične policije BiH.

Radi se o nastavku aktivnosti u predmetu “Konak”. Prije dvije sedmice je SIPA po naredbi Tužilaštva BiH uhapsila tri osobe, od čega su dva granična policajca i jedan posrednik. Uhapšeni su zbog primanja mita tokom prijema kadeta u ovu policijsku agenciju.

Uhapšeni granični policajci Rejhan Raković i Ensar Salčinović. Raković je bio član Komisije iz Granične policije za prijem kadeta. Osim, Rakovića i Salčinovića, uhapšen je i posrednik – civil Kenit Čakić. Svi se nalaze u pritvoru.

SIPA je također obavila pretres prostorija Ivice Sablje i Đorđa Kusmuka, koji su bili članovi ove komisije. Oni su, kako “Avaz” saznaje prijavljeni Tužilaštvu BiH.

 – Osumnjičeni se terete za zloupotrebe položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine utjecaja – kazala je tada Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

U prijavi, koja je poslana direktorima policijskih agencija i pravosudnim institucijama, napisano je da je kadetima za prijem traženo između 15.000 i 25.000 maraka. Danas će biti poznata odluka hoće li kompletan konkurs biti poništen.

SIPA je obavila prije dvije sedmice i pretres u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Izuzeti videonadzor će otkriti ko je i kada dolazio od članova Komisije u prostorije ove agencije i kojim danima.

GODISNJICA
MARKETING