Portal 072info

SIPA oformila specijalni tim za borbu protiv terorizma

U SIPA nisu željeli da iznose više detalja o formiranju novog tima i odjeljenja

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH osnovala je specijalni tim za borbu protiv terorizma, a u najavi je i formiranje posebnog odjeljenja, koje će se prioritetno baviti tim problemom.

Uži kolegijum direktora SIPA analizirao je juče bezbjednosno stanje u BiH, aktivnosti u borbi protiv terorizma i rezultate na tom polju i zaključeno je da borba protiv terorizma mora da bude apsolutni prioritet. Na kolegijumu je razgovarano o preventivnom djelovanju, ali i posljednjoj akciji “Damask 3”, u kojoj su pripadnici SIPA spriječili odlazak nekoliko osumnjičenih u Siriju radi učešća u oružanim sukobima na strani terorističke organizacije Islamska država.

S ciljem jačanja kapaciteta Agencije planirano je formiranje posebnog odjeljenja za borbu protiv terorizma u čiji će sastav, kako je saopšteno iz SIPA, ući istražioci koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima u toj oblasti.

– SIPA će u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti preduzeti sve neophodne mjere u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Svjesni smo da nema drugog puta – poručio je direktor SIPA Goran Zubac.

U tu svrhu formiran je specijalni tim za borbu protiv terorizma, koji će ostvarivati usku saradnju sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i šire. U SIPA nisu željeli da iznose više detalja o formiranju novog tima i odjeljenja.

Stručnjaci ocjenjuju da bezbjednosni sistem BiH u sadašnjim kapacitetima nije dorastao da se bori protiv sve veće prijetnje od terorizma. Zbog toga su pozdravili poteze SIPA i korake koje namjeravaju da naprave u idućem periodu da bi se odlučnije suprotstavili terorističkim prijetnjama, prenosi Glas Srpske.

Podijelite članak