Portal 072info

SIPA u Sarajevu uhapsila dvije osobe, zaplijenjeno 10 kilograma ekploziva, oružje i droga

Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA na području Sarajeva, lišili su slobode dvojicu osumnjičenih.

Također, izvršeni su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, te je pronađena veća količina eksploziva (oko 10 kilograma), namijenjenog za prodaju na ilegalnom tržištu, radi izvršenja krivičnih djela.

Pronađeno je i veća količina opasne materije žive, četiri automatske puške, sporogoreći štapin za eksploziv, detonatorske kapisle i veća količina streljiva.

U pretresima je pronađena i veća količina opojnih droga (9,5 kg opojne droge marihuana, 3 kg opojne droge “spid” i 300 g opojne droge herion).

Ovom akcijom kao i zaplijenom eksploziva i eksplozivnih materija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja krivičnih djela.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala (članak 250. KZ BiH), a u svezi sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene (član 193.), kao i kaznenim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga (član 195.).

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su kao dio organizirane kriminalne grupe, od 2014. godine do danas, sudjelovali u izvršenju krivičnih djela, vezanih za međunarodno krijumčarenje i prodaju oružja i eksploziva, kao i opojnih droga.

Navedena zaplijena predstavlja jednu od najvećih zaplijena eksploziva, opasnih materija i opojnih droga u BiH.

U okviru ove istrage, prije nekoliko mjeseci, također je zaplijenjena određena količina opojnih droga, kao i oružja i streljiva.

Osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužitelju koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima sukladno zakonu.

Istraga se intenzivno nastavlja.

Klix.ba

Podijelite članak