Portal 072info

SIPA uhapsila 33 osobe zbog ilegalne prodaje duhana

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U zajedničkoj akciji SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na suzbijanju krijumčarenja duhana, kodnog naziva “List”, jučer su u službene prostorije SIPA-e pozvane 33 osobe, među kojima je i jedna osoba zaposlena u UIO, a osumnjičene su da su od marta do jula 2015. na tržištu BiH ilegalno stavile u promet više od 220 tona sječenog duhana, čime su budžet BiH oštetile za više od 18 miliona KM, istaknuto je na pres-konferenciji u prostorijama SIPA-e.

Portparolka SIPA-e Kristina Jozić izjavila je da su te osobe osumnjičene za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanje dara i drugih oblika koristi.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Dodala je da su od ranih jutarnjih sati u toku pretresi više objekata na nekoliko lokacija u općinama Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Mostar, Maglaj, Bijeljina, te u Brčko Distriktu.

Šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru UIO Tuzla Mehmedalija Osmić istakao je da je otkriveno da je osoba zaposlena u UIO odavala podatke uvoznicima, te da će o sudbini te osobe odlučiti postupajući tužilac.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Portparol UIOBiH Ratko Kovačević rekao je u današnjoj akciji oduzeto oko 15 tona duhana i 15 mašina za njegovu sječu, te da je kontrola prodaje duhana jedan od prioriteta za tu instituciju jer prihodi po osnovu indirektnih poreza na duhan i duhanske prerađevine čini značajan dio iznosa koji prikupe.

Fokus.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6