Portal 072info

SIPA uhapsila dvije osobe koje su budžet BiH oštetile za 3,5 miliona KM

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili uposlenika Ureda za za razmatranje žalbi BiH Dragana Vukajlovića i Duška Lazarevića iz firme preduzeću “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Kako su potvrdili iz Tužilaštva BiH, osumnjičenima se stavlja na teret da su prouzrokovali štetu državi od oko 3,5 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema navodima Tužilaštva, osumnjičeni su pod istragom da su omogućili da firmi “Elektrounion” bude isplaćena nezakonita odšteta od oko 3,5 miliona KM, čime je nanesena šteta budžetu BiH. Osumnjičeni Vukajlović je osumnjičen da je počinio ova djela u svojstvu člana i izvjestioca Ureda za razmatranje žalbi, a Lazarević kao odgovorna osoba preduzeća “Elektrounion”.

S obzirom na okolnosti izvršenja djela, kako su istakli iz Tužilaštva, biće ispitana i umiješanost drugih osoba u izvršenje ovog krivičnog djela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osumnjičeni biti predati tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Iz SIPA-e su naveli da su njihovi službenici na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva u saradnji sa službenicima MUP-ova Republike Srpske i Kantona Sarajevo započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva “Carmen”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U akciji su izvršeni pretresi više poslovnih i privatnih objekata, zbog postojanja osnova sumnje da su dvije uhapšene osobe počinile djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje odnosno davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, zloupotrebu u postupku javne nabavke, te neovlašteno davanje poklona.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME