Širenje mržnje: Odgođeno suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta

b
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako je bio planiran za danas, odgođen je nastavak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada zbog odsustva sudije, potvrdili su iz Državnog suda Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Suda BiH su naveli da je ročište koje je trebalo biti održano 1. septembra, otkazano zbog neplaniranog, ali opravdanog odsustva sudije.

– Novi termin ročišta nije određen”, rečeno je iz Državnog suda.

Sladojević, Aleskić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

– Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević, kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’, i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret – naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Posljednji put ročište u ovom predmetu održano je 16. avgusta, a u toku je saslušanje svjedoka Optužbe.

GODISNJICA
MARKETING