Širenje panike: Zbog ovih Fejsbuk statusa su završili iza rešetaka?!

Podijelite vijest

Iako do danas nema nijednog vidljivog dokaza kako su i da li su Fejsbuk statusi troje običnih građana izazvali paniku u Srbiji, poslije poplava, I. M., K. M. i T. P. su proveli nedjelju dana iza rešetaka.

Oni su juče pušteni da se brane sa slobode, tek ih čeka suđenje, za kako se tvrdi, počinjeno krivično djelo širenja panike i nereda. Zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora. “Blic” je imao uvid u napise koje su nadležni organi ocijenili kao krivično djelo. I. M. je, komentarišući navode da ima 12 mrtvih u Obrenovcu, napisao da je “pronađeno 250 mrtvih, a sinoć preko noći još 98”, T. P. da je samo u prvom danu poplave bilo preko 300 mrtvih, a da se broj uvećao. M. K. je napisao da mu je kolega sa fakulteta rekao da na hiljade tijela pluta Obrenovcem i da je do pogibije došlo jer nije isključena struja…

Posredi jesu natpisi neprijatne sadržine. Međutim, da li su građani na svom privatnom Fejsbuk profilu, koji pritom nije dostupan čak ni svakome ko ima kompjuter, samo jer su napisali nešto što su čuli, počinili krivično djelo i to takvih razmjera da dopadnu zatvora. U tužilaštvu za “Blic” tvrde da nije posredi cenzura jer se ona ogleda u “filtraciji saobraćaja”, to jest zabranjivanjem pristupu određenim sadržajima. Trojica građana se terete na osnovu člana 343 stav 2 Krivičnog zakona u kojem stoji da onaj ko iznošenjem lažnih vijesti “izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira”… biće kažnjen…

Na pitanje “Blica” koje je vidljivo djelo nastalo nakon njihovih napisa, u tužilaštvu kažu da je “samo stavljanje napisa dovoljno za postojanje sumnje za ovo krivično djelo”.

– Ovo je krivično djelo u pokušaju. Ne mora da dođe do nastupanja panike jer bi to bilo svršeno krivično djelo – navode u tužilaštvu.

Zamoljen da pojasni član 343 KZ, poverenik Rodoljub Šabić međutim, kaže da ocjene o postojanju sumnje, a pogotovo o postojanju djela, moraju da se zasnivaju na stvarnim, a ne na pretpostavljenim posljedicama.

-Nije dakle riječ o mogućem izazivanju panike odnosno ometanju aktivnosti državnih organa, već je potrebno da te posljedice stvarno nastupe – poručuje Šabić i dodaje da ne želi da dovodi u pitanje prerogative tužilaštva i suda.

Bez reakcije na prijetnje nasiljem

Danima nema zvanične reakcije nadleženih na pojedine napise na društvenim mrežama kojima se širi mržnja i upućuju prijetnje fizičkim nasiljem. Jedan od takvih postova, a koji se širi društvenim mrežama pripada Petru Paniću Pani, nekadašnjem tjelohranitelju Vojislava Šešelja, koji iza sebe ima i premlaćivanje advokata Nikole Barovića. U postu koji zbog vulgarnosti ne prenosimo, Panić onima koji su pisali o mrtvima tokom poplava, između ostalog, piše: …”Drugarice u sobi će ti biti čedomorke i narkomanke koje će da te prebiju… pileći mozgu”.

Blic.rs