Širenje virusa jenjava u Austriji: Aktivno još 3.087 slučajeva, jučer samo 52 nova

Podijelite vijest

Prema najnovijim podacima univerziteta Johns Hopkins, u Austriji su u posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučajeva zaraze koronavirusom, što predstavlja pad od 33 broja novozaraženih u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 78 slučajeva.

Austrija je jučer registrovala i 367 oporavljenih pacijenata, a broj umrlih povećao se za 19.

Ukupno do sada u ovoj zemlji zabilježeno je 14.925 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih u ovom trenutku 11.328. Ukupno je do sada umrlo 510 osoba od posljedica zaraze koronavirusom.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

To govori da je broj aktivnih slučajeva u Austriji danas 3.087 što je dokaz da se ova zemlja sjajno bori protiv širenja koronavirusa.

Jedan od najvažnijih pokazatelja kojim se prati širenje virusa je reprodukcijski broj, a on je u Austriji već sedmicama ispod 1. To znači da jedna inficirana osoba u prosjeku može zaraziti manje od jedne osobe.

Zbog svega navedenog Austrija je počela sa ublažavanjem mjera poput otvaranja određenih prodavnica, dok će ostale prodavnice, frizerski saloni i slične uslužne djelatnosti početi s radom iza 1. maja. Sredinom narednom mjeseca planirano je otvaranje škola i restorana, ukoliko epidemiloška situacija bude zadovoljavajuća.


Podijelite vijest