Širi se bolest koja izjeda mišiće: Uzrokuje je bakterija, a može postati fatalna za 48 sati

Širi se bolest koja izjeda mišiće: Uzrokuje je bakterija, a može postati fatalna za 48 sati

Japanom se šire bolesti uzrokovane bakterijom streptokok serološke grupe A. Jedna od bolesti koju uzrokuje je nekrotizirajući fasciitis, bolest koja izjeda mišiće.

Bakterija streptokok A koja može uzrokovati propadanje mišićnog i mekog tkiva širi se Japanom, upozoravaju brojni svjetski mediji.

Od početka godine ta zemlja zabilježila je 977 slučajeva sindroma streptokoknog toksičnog šoka (STSS), što je premašilo prošlogodišnju brojku od oko 940 slučajeva. Najsnažnije je pogođena gradska populacija u Tokiju.

Ovaj sindrom nastaje zbog neobičnog ponašanja inače uobičajene bakterije kojom je latentno zaraženo pet do 20 posto odrasle populacije i koja ne manifestuje nikakve simptome.

Zaraza ovom bakterijom može uznapredovati u niz bolesti, od tonzilitisa i impetiga do šarlaha i upale pluća. U nekim slučajevima bakterija može postati invazivna te kroz rane i posjekotine doći do mišićnog i mekog tkiva koje potom počne da izjeda uzrokujući nekrotizirajući fasciitis.

Upravo se to stanje širi Japanom, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Sve je gotovo u 48 sati

Stanje započinje temperaturom i bolovima u mišićima nakon čega nastupa nizak pritisak te otkazivanje organa i septički šok. Stanje može biti fatalno ako osoba ne počne na vreme da se leči antibioticima.

Većina zaraženih starija je od 30 godina, a stopa smrtnosti zadržava se oko 30 posto. U Tokiju je od početka godine nekrotizirajući fasciitis razvilo 145 osoba, prenosi Telegraph.

Britanski naučnik i epidemiolog Jon Kohen objasnio je da nije neobično videti takve skokove u broju slučajeva: “Objašnjenje može biti novi bakterijski soj, ali često ne možemo sa sigurnošću reći koji je uzrok osim lokalne zaraze.”

Svjetska zdravstvena organizacija prije dvije godine je izdala upozorenje nakon što se broj zaraza invazivnim strepom A povećao u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Holandiji i Švedskoj. Tada su većina zaraženih bila djeca.

“U Еngleskoj se broj slučajeva zaraze streptokokom A, koji je uzrokovao upalu grla, šarlah i ređe invazivne infekcije, povećao tokom epidemije kovid-19”, rekla je Shiranee Sriskandan, profesorka zaraznih bolesti na londonskom Imperijal Koledž.

Objasnila je da je populacija podložna streptokokama grupe A, kao onda u Еngleskoj, sada u Japanu veća zbog ukidanja epidemioloških mjera.

“Еpidemiološke mjere su ukidane u različito vrijeme širom svijeta, što je dovelo do postupnog porasta slučajeva streptokoka A. To je jedno od mogućih objašnjenja zašto Japan ove godine bilježi porast slučajeva”, rekla je Sriskandan.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica