Širi se stari snimak na kojem pripadnici jedinice Azov slave Ratka Mladića

e0ebc2f5e1f2b3a126863a88c8463835
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Društvenim mrežama se širi stari snimak ukrajinskih ekstremnih desničara i puka Azov koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića. 

Kako prenose mediji čini se da snimak datira od početaka formiranja te jedinice.

Govor u kojem se slavi Mladić, kako se čini na snimku koji nije najboljeg kvaliteta, drži osnivač i bivši komandant Azova Andrij Bileckij. Na snimku se vide zastave Azova, bilbordi podrške Mladiću i ljudi u uniformama.

Bilecki je Mladića nazvao srpskim patriotom i, pominjući Ukrajinu i Azov, sugerisao da se i on borio “za slobodu i protiv okupatora”. Posebno spominje “Albance, Muslimane i druge”.

Osnivač Azova je u par navrata uzvikivao “Slava Ratku Mladiću”, a muškarci su odgovarali “Slava, slava, slava”, prenosi Index.hr.

Može se pretpostaviti da je snimak na kojem Azov slavi Ratka Mladića star najmanje sedam godina. Bilecki je bio na čelu Azova do kraja 2014. godine, kada je postao član parlamenta. Puk je formalno osnovan u prvoj polovini 2014. godine, a među njegovim osnivačima, pored Bileckog, bilo je još nekoliko ekstremnih desničara.

Nakon što je Bilecki napustio funkciju komandanta puka, Azov je doživio određene promjene koje su došle do izražaja posljednjih godina, kada se iz jedinice poznate po veličanju nacizma transformirao u regularnu jedinicu koja se ističe u odbrani Mariupolja od ruske invazije.