Screenshot 6 739
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

U Velikoj Britaniji je u protekla 24 sata potvrđeno 41.385 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Nadležne zdravstvene institucije iz Londona saopćile su da je u proteklom danu u Velikoj Britaniji zabilježeno još 357 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, čime je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u toj zemlji povećan na 79.339.

“Ovaj visoki nivo zaraze sve više zabrinjava u trenucima dok je rad naših bolnica upitan”, kazala je Yvonne Doyle, medicinska direktorica u Engleskom javnom zdravstvu.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i njegovi savjetnici su naveli da bi novi soj virusa u ovoj zemlji mogao biti i do 70 posto prenosiviji te da se samim tim i brže širi, iako se ne smatra smrtonosnijim i opasnijim od izvorne varijante.

To je dovelo do strogih mjera u Velikoj Britaniji, a ograničenja nisu bila ublažena ni za vrijeme Božića.

Johnson je prošle sedmice kazao da pojava novog soja podrazumijeva dolazak teških vremena, dok su ministri insistirali na potrebi za većim i odlučnijim koracima.

Tokom proteklog dana u britanskim bolnicama su hospitalizovana 2.143 pacijenata, a na koronavirus su testirane ukupno 507.384 osobe.

Porast broja zaraženih je zabilježen i u Sjevernoj Irskoj koja je prijavila 1.634 nova slučaja zaraze, a tokom nedjelje i božićnih praznika nije imala nijedan potvrđen slučaj.

Još nije jasno da li je porast broja slučajeva za 11.000 od prosjeka u Velikoj Britaniji djelimično rezultat fluktuacija brojki testiranja tokom prazničnog vikenda, jer podaci o broju ljudi koji su testirani nisu objavljeni od srijede.

Velika Britanija je znatno povećala broj testiranja od prvog vala koronavirusa sa oko 100.000 na 500.000 dnevnih testova koji su posljednji put prijavljeni 23. decembra, piše Reuters.