Sirijski liječnik: Ne dođe li do Kijeva, Putin će koristiti hemijsko oružje

ss 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Džamal Asad (Jamal Assad), sirijski aktivist i liječnik, gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao stanje s ratom u Ukrajini. Asad je rekao da je tačna informacija o 40.000 sirijskih plaćenika koji u Ukrajini ratuju na ruskoj strani.

– Vidimo razaranje demokratije, razaranje slobode, vidimo usred Evrope veliki val izbjeglica. Kuće su razorene… – rekao je. 

Komentirao je i Vladimira Putina.

-Taj Putin je… Ja ne mogu opisati koliko je zločest, podmukao, ima kompleks manjih vrijednosti, čovjek koji nema emocije. Ide razarati bolnice, škole, rodilišta… Taj čovjek je spreman napraviti sve, samo da ostane na vlasti – rekao je Asad.

Neće dati svoju zemlju

Uspoređujući situaciju u Ukrajini i Siriji, Asad je rekao da postoje razlike, jer je ukrajinski narod jedinstven, a u Siriji je više frakcija.

– Ukrajinski narod se bori za svoju zemlju, u Siriji je bilo drugačije, različita demografija u odnosu na Ukrajinu. Vjerujemo da će Ukrajinci pobijediti, opstati, da neće dati svoju zemlju – kazao je.

Opasnost uvijek dolazi iz zraka, upozorava, kao što je sad u Kijevu. i naglašava kako treba dati zabranu leta iznad Ukrajine. 

Istaknuo je da su plaćenici jaki i utrenirani te da su ulične borbe njihova taktika, ali da misli da će teško poraziti Ukrajince. Što se tiče navoda o 300 dolara, koliko dobivaju za borbu u Ukrajini, Asad je rekao da je to veliki novac, ali sumnja da toliko dobivaju.

– 300 dolara je veliko, mislim da puno manje dobijaju, možda i ništa, čak možda po naredbi Bašara al- Asada moraju ići tamo. To je 14. i 15. bataljon, oni moraju ići tamo, al-Asad mora platiti dug zato ruski vojnici nemaju iskustva u ratu, oni su naoružani, ali ovako da se idu boriti po gradovima, da nema šanse – rekao je.

Narod ga može srušiti

– Ako ne bude mogao doći do Kijeva, sigurno će se koristiti biološko i hemijsko oružje, nuklearno sumnjam da će se koristiti – rekao je Asad. 

Posljedice toga oružja su strašne, dodao je. Što se uvođenja sankcija tiče, mišljenja je da one Putinu ne mogu ništa.

– Sankcije mu ne znače ništa, jedino ga rušiti može ruski narod. Većina nije za taj rat, većina šuti jer se boji, boje se njegove policije, likvidacije. Zato taj narod šuti, ali kad-tad mora puknuti. Putin je podmukli zločinac i spreman je dobiti taj rat – zaključio je Asad.