Siromašnima prodavali meso staro 46 godina

Siromašnima prodavali meso staro 46 godina

607_20130709172112_meso

Prepakivana bajata hrana izvožena je u Vijetnam, a na svakoj toni pokvarenog mesa prevaranti su zarađivali 2.000 eura.

Kineska policija zaplijenila je na jugu te zemlje 20 tona pokvarenog mesa među kojim su bile i pileće noge kojima je rok trajanja istekao 1967. godine. Pored njih, improvizovana fabrika za prepakivanje bajatog mesa u gradu Naning, pakovala je i govedinu i hrskavice kojima je rok trajanja istekao prije više decenija.

Prema navodima lokalnih medija takva hrana izvožena je u Vijetnam, a na svakoj toni pokvarenog mesa zarađivali su 2.000 eura. Nije poznato koliko je hrane prodato prije policijske zaplijene, ali se zna da je ona bila namijenjena siromašnima, jer je bila jeftinija od ostalih mesnih proizvoda.

Hrana je tokom priprema za prodaju prana izbjeljivačima, a za obradu bajatog mesa korištene su razne hemikalije. Takođe, ubrizgavanjem tih supstanci prevaranti su povećavali težinu pokvarenog mesa za čak 50 procenata.

"Kompletan prostor u toj fabrici gdje se prepakivala hrana toliko je smrdio na ribu i bilo je tako prljavo da se u njemu nije moglo izdržati više od dva minuta",  kaže Li Đianmin iz lokalne policije.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE