Portal 072info

Sirup za djecu Efferalgan povučen iz prodaje

Pojedine serije sirupa za snižavanje temperature kod djece, Efferalgan od 90 ml, u jačini od 30mg/ml, povučene su iz prodaje iz svih apoteka u Srbiji, prenosi novinska agencija Patria.

„AMICUS je povukao iz prodaje sve sirupe na zahtjev proizvođača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da nisu kontaminirale proizvod“, kaže Ivana Pešić iz Sektora za registraciju lijekova AMICUS-a.

Kako objašnjavaju, sirupi su povučeni iz prodaje iz predostrožnosti, nakon što je u fabrici primjećena nepravilnost. Dodaje se da u analizama koje su rađene nije pronađen kontaminiran lijek. Ona navodi da nisu primjećene ni neželjene reakcije kod djece koja su koristila lijek. 

Iz prodaje su povučene serije lijeka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine, a ono što je sporno jeste što se većina serija nalazi na tržištu Srbije već od 2013. godine, što znači da su ovaj, potencijalno kontaminiran lijek, mnoga djeca već konzumirala. 

Pešić, međutim, tvrdi da roditelji čija su djeca pila sirupe iz ove serije nemaju razloga za brigu, jer do danas još nije utvrđeno da je i sam lijek ugrožen. 

„Smatra se da je rizik minimalan. Ako dijete nije imalo nikakve reakcije na lijek, nema potrebe da se roditelji brinu. Ukoliko primjete bilo kakve smetnje kod djeteta, trebalo bi da se obrate svom pedijatru“, kažu u kompaniji AMICUS. 

nap.ba

Podijelite članak