Portal 072info

SITNI, ALI BITNI: Primjećujete li ove znakove bolesti?

Čak i prije nego što osjetite prve simptome upale, moguće je predvidjeti njezinu pojavu ako obratite pažnju na limfne čvorove.

Kvržice ispod kože ljudi obično niti ne primjećuju, a kada ih primijete odmah misle da imaju rak. No, u većini slučajeva se radi o borbi imusnog protiv manjh bolesti. 

Limfni čvorovi zaduženi su za borbu protiv upala, a kada su natečeni, znači da su u punom bojnom stanju. Tada ih je lako napipati na grlu ili ispod pazuha, a inače su relativno mali i neprimjetni te ih u ljudskom tijelu ima oko 500. 

Kada dođe do upale, strani mikrobi se po hitnom postupku usmjeravaju prema limfnim čvorovima gdje ih uništavaju imunosne stanice. Povećani limfni čvorovi posljedica su povećane proizvodnje imunosnih stanica te splasnu kada je upala izliječena. 

Zanimljiva činjenica jest da se mogu boriti protiv upale čak i prije nego što se pojave drugi simptomi, što obično zbuni ljude jer se ne osjećaju loše, ali imaju kvržice po tijelu pa odmah pomisle da je riječ o karcinomu. 

‘Iako tvrdi i povećani limfni čvorovi mogu biti simptom raka, puno su češće pokazatelj da se tijelo bori protiv upale’, objašnjava dr. Terri Richardson. Povećani limfni čvorovi mogu biti veličine graška, ali i veći, te su obično osjetljivi ili bolni na dodir, spužvasti, a ponekad i vrlo čvrsti. 

Lokacija otekline govori i o tome gdje se javila upala pa povećani čvorovi na vratu najčešće znače da je došlo do upale grla, zuba… oni ispod pazuha signaliziraju upalu negdje u prsima, a povećani čvorovi na preponama mogu biti signal gljivične infekcije u području genitalija. 

No, liječnici savjetuju da nema brige sve dok limfni čvorovi splasnu u roku od mjesec dana. Ako ostanu povećani, osjetljivi i tvrdi, vrijeme je da se javite doktoru.

Yahoo.com/Magazin.hr

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box