Sivro: Najbolji način socijalizacije u pandemijskom periodu je škola u prirodi

7 6
Podijelite vijest

Predsjednik Samostalnog Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro uputio je inicijativu Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da se na teritoriji BiH organiziraju “škole u prirodi” za učenike osnovnih škola.

Za portal “Avaza”, Sivro je rekao da se škola u prirodi može organizirati van KS uz odobrenje Ministarstva.

– Ako u KS nema kapaciteta, ministrica može omogućiti djeci/školama/roditeljima/učiteljicama da organizuju Školu u prirodi izvan KS npr. u Ajdinovićima, Vlašiću, Buni kod Mostara i drugim mjestima koji imaju uslove za onu djecu čiji roditelji i učitelji to žele i mogu organizirati -rekao je Sivro.

U skladu s tim, u ime Sindikata se obratio se resornoj ministrici, Naidi Hota – Muminović, apelujući da se inicijativa uvaži, uz napomenu da je jedan od najboljih načina socijalizacije učenika u pandemijskom periodu upravo škola u prirodi.

– Kao što Vam je već poznato, Pravilnikom o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanja, društveno/korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi  propisano je, između ostalog, da se “škola u prirodi” kao specifičan obavezujući oblik nastave, organizuje i realizuje na teritoriji Kantona Sarajevo, a za učenike IV i V razreda, uz saglasnost Ministarstva, i na teritoriji Bosne i Hercegovine, u prirodnom ambijentu prilagođenom uzrastu učenika, s odgovarajućim uslovima zatvorenog i otvorenog prostora za poučavanje i učenje 

Ako pokušamo gore pomenutu odredbu primijeniti u praksi i pri tome uzimajući u obzir preporuke i epidemiološke mjere koje su na snazi, te smještajne kapacitete u prirodi na području Kantona Sarajevo, dolazimo do zaključka da je praktično nemoguće pohađanje “škole u prirodi” koja je obavezna i predviđena Izvedbenim planom i programom – navodi se u upućenoj inicijativi.

Podsjetio je da se Sindikat u prethodnom periodu obratio Inicijativom za izmjenu Pravilnika o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanja, društveno/korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi, i to na način da se u članu 14. istog omogući održavanje škole u prirodi i u svim ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, u prirodnom ambijentu prilagođenom uzrastu učenika, s odgovarajućim uslovima zatvorenog i otvorenog prostora za poučavanje i učenja.


Podijelite vijest