AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Neke osnovne i srednje škole u kantonu Sarajevo prešle su na online sistem rada zbog povećanog broja zaraženih učenika i uposlenika, potvrdio je za portal „Avaza“ predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro.

– To nije ohrabrujuće, vidjet ćemo šta će odlučiti Ministarstvo za obrazovanje. Naš stav se nije mijenjao, škole treba otvarati, a sve ostalo zatvarati. Lockdown bi bio loše rješenje za sve, a pogotovo za obrazovanje. U ovakvoj situaciji nastavljamo raditi kao i do sada – rekao nam je Sivro.

Dodaje da u ovom trenutku nije realno otvaranje škola, a što su tražili nedavno jer ovakav sistem rada loše djeluje na mentalno zdravlje učenika i nastavnika.

– Voljeli bismo da se uposlenici vakcinišu. Što se tiče eventualnog uvođenja lockdowna, on je najgore rješenje i upotpunosti bi trebalo da se izbjegava. Rast broja zaraženih je zbog opuštanja, a gdje i kako, to trebaju utvrditi nadležni. Evidentno je da se u školama vodi računa o mjerama. Može se desiti pojedinačni slučaj zaraze, ali za godinu nismo imali školskih klastera što treba da ohrabruje – naveo je Sivro.