Screenshot 3 50
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS smatra da se učenici trebaju vratiti u školske klupe. Kažu da ne bi trebalo primjenjivati model po kojem bi đaci izostajali te da tu odluku ne treba prepustiti roditeljima, kao što je slučaj bio ranije.

FIXGEHALT

“U ovakvioj situaciji bi obavezno trebalo smanjiti distancu u školama i omogućiti da učenici pohađaju nastavu u školama, poštujući epidemiološke mjere, jer je više od pola prosvjetnih radnika vakcinisano”, kaže Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Dezinfekcija, provjetravanje i maske

Upitan koji konkretno model zagovaraju, Sivro kaže da situacija u svakom slučaju neće biti normalna, ali da zagovaraju pohađanje nastave u klupama, uz poštivanje epidemioloških mjera.

LIDER
Saudin Sivro (Foto: T. S./Klix.ba)
Saudin Sivro (Foto: T. S./Klix.ba)

“Nije moguće u punom kapacitetu provoditi ciljeve odgoja i obrazovanja u školama ako prije toga trebate voditi računa o mjerama. Međutim, i dalje smatramo da su dezinfekcija i provjetravanje prostora, nošenje maske u prostorima gdje dolazi do veće koncentracije učenika i nastavnog i drugog osoblja vrlo bitni, o tome treba voditi računa”, kazao je Sivro.

Potcrtava kako ne bi voljeli da ministrica obrazovanja i odgoja KS Naida Hota-Muminović omogući model po kojem bi roditelji odlučivali da li će djeca nastavu pratiti u školi ili online, kao što je bio slučaj u prošloj školskoj godini.

Masovna okupljanja već dozvoljena

“Odgoj i obrazovanje su obavezni”, naglašava Sivro.

Prema njegovim riječima, u Kantonu su već dozvoljena okupljanja većeg broja ljudi, pa ne vidi razlog da đaci ne idu u škole. Iako kaže da su Sarajevo film festival i drugi događaju koji su mjesta masovnog okupljanja važni, potcrtava da je školovanje najvažnije.

Podsjetimo, Hota-Muminović kazala je da trenutna epidemiološka situacija u Sarajevu omogućava da nastava – prioritetno u klupama, počne 1. septembra.

S nastave u školama, kako stvari sada stoje, određenim danima mogli bi izostajati samo pojedini učenici, kako bi se ispoštovao maksimalan dozvoljeni broj osoba u jednoj prostoriji. Prema riječima ministrice, odluka o broju učenika koji će biti u učionicama bit će donesena naredne sedmice.

Međutim, Hota-Muminović najavila je da neće biti kombinovanog modela, prema kojem je naizmjenično pola učenika u razredu jednu sedmicu išlo u školu, a druga polovina nastavu pratila online.