Sivro: Učenici 1. septembra trebaju biti u školskim klupama

fd zenica skola
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gost Dnevnika 3 bio je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS. 

Kaže da bi najbolji model za odvijanje nastave bio da Krizni štab FBiH smanji distancu na jedan metar kako bi omogućio da sva djeca od 1.9. krenu u školske klupe, pod uslovom da ne dođe do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije.


Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović poručila je danas da im je prioritet da djecu vrate u školske klupe od početka ove školske godine, javlja Anadolu Agency (AA). “Istraživanje koje smo proveli pokazuje da su nam djeca…

ČITAJ JOŠ:  CAFFE BAR IR 1: Večeras mnoštvo iznenađenja, nargile pravi najpopularniji Jutjuber na Balkanu!

“U tom slučaju bi bilo najbolje da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ne izlazi sa ovakvim prijedlozima jer je katastrofalno ono što smo čuli od resorne ministrice i dovest će do dodatnog nezadovoljstva. Najbolje bi bilo da se primijeni korona semafor. To znači da ministarstvo ne bi donosilo odluku o tome kako se nastava izvodi svaki dan u osnovim školama, nego bi definisalo 3 ili 4 modela i onda bi ih direktori škola predlagali nastavničkim vijećima na koji način se u toj školi može izvoditi nastava u datom momentu.”

Smatra da način na koji se donose odluke uopće nije dobar.

“Dobili smo još jedan razlog za nezadovoljstvo. Danas smo čuli da je premijer Forto najavio restriktivne mjere prema onima koji odbijaju vakcinaciju. Mi poručujemo da je on danas trebao podnijeti ostavku. Postavlja se pitanje zašto pozivaju građane Kantona Sarajevo da se vakcinišu AstraZenecom ako su oni imali mogućnost izbora i izabrali Pfizer. Prosvjetni radnici su u 70% slučajeva se izjasnili za Pfizer vakcinu. Građanima treba omogućiti da biraju vakcinu i onda se od njih može očekivati dobrovoljnost i veći procenat vakcinisanih. Dakle, stav Sindikata je da učenici 1. septembra trebaju biti u školskim klupama. Roditelji i ministarstvo ne bi trebali govoriti o tome da li djeca trebaju ići u školu ili ne. Ovaj model rotirajući, kombinovani, kompilkovani model koji još uvijek nije jasan, je nešto najgore što smo do sada čuli.”

ČITAJ JOŠ:  Policija u Lukavici privela jednu osobu koja se dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca

Sivro ističe da je većina roditelja za povratak učenika u školske klupe.

“Uvijek naglašavamo da je život i zdravlje djece i prosvjetnih radnika u školama imperativ, ali u situaciji kada mi u KS-u imamo 20-ak novozaraženih djeci ne treba uskraćivati obrazovanje.”

“Prosvjetni radnici trebaju biti vakcinisani i treba im se omogućiti dobrovoljnost. Prema našim informacijama više od 50% prosvjetnih radnika u KS-u je primilo vakcinu. Preko 40% ih je primilo vakcinu snalazeći se na razne načine”, zaključio je Sivro.

ČITAJ JOŠ:  Krije li se NSBiH iza potpuno obesmišljenih Kriznih štabova u BiH
GODISNJICA
MARKETING