Portal 072info

Sjajna vijest za bh. klubove: Uefa uvodi “treću evropsku ligu”

Čelnici krovne evropske nogometne organizacije UEFA-e ovih se dana nalaze u Monte Carlu gdje se održao žrijeb grupa lige prvaka, a nakon što su izvučeni parovi za novu sezonu elitnog takmičenja i dodijeljene pojedinačne nagrade, održat će se i sastanak koji bi mogao promijeniti evropski nogomet.

Njemački Bild piše kako će čelnici UEFA-e raspravljati o uvođenju novog takmilenja koje bi, uz Ligu prvaka i Evropsku ligu, krenulo 2021. godine kada istječe aktualni sustav natjecanja. Od sezone 2021./2022. Liga prvaka bi zadržala format s 32 kluba, a Europska liga bi umjesto 48 klubova imala 32.

Preostalih 16 klubova koji bi bili maknuti iz Evropske lige s dodatnih 16 bi formirali novo takmičenje čije ime za sada još nije poznato. Uvođenjem “treće lige” UEFA želi očajati Evropsku ligu i popraviti njen imidž, a time će dati priliku i manjim evropskim klubovima da zaigraju u Europi.

Premijer liga BiH bi od ovog natjecanja mogla profitirati jer bi naši predstavnici igrali ipak solidne evropske utakmice i skupljali iskustvo, te tako jačali evropski koeficijent.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box