Portal 072info

SJAJNA VIJEST ZA LJUBITELJE ČOKOLADE: Naučnici došli do nevjerovatnih zaključaka o utjecaju na zdravlje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cokolada
Naučnici su došli do zaključka da antioksidansi koji se nalazi u kakau, glavnom sastojku čokolade, mogu spriječiti povećanje tjelesne mase i smanje šećer u krvi. Zaista zvuči nevjerovatno – ali, istina je!

Također je dokazano da crna čokolada, bogata kakaom, poboljšava koncentraciju, smanjuje apetit i krvni pritisak. Na osnovu ovih novih saznanja ispada da je čokolada dugo bila nepravedno “optužena” kao jedan od glavnih uzroka gojaznosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nova istraživanja su čak pokazala da bi crna čokolada mogla da spriječi i pojavu dijabetesa (tip 2).

Doktor Andrej Nilson i njegove kolege koje su došle do ovih zaključaka su objasnili da je to zbog antioksidanasa u kakau, koji je pak osnovni sastojak čokolade.

Naučnici su ove svoje tvrdnje dokazali na miševima koje su podvrgli dijetama koje podrazumijevaju visok i nizak nivo masti, a bogate različitim vrstama antioksidanasa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Otkrili su da je dodatak određenih grupa antioksidanasa hrani, dovelo do redukcije tjelesne težine miševa, koji su bili podrvrgnuti dijeti koja je podrazumijevala unos hrane bogate mastima.

Također je kod ovih miševa dokazana tolerancija na glukozu, što bi potencijalno moglo da dovede do zaštite od dijabetesa. Zaključak istraživača bi bio da je crna čokolada dobra za organizam zbog načina na koji naš crijevni trakt fermentira vlakna iz kakaa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME