Portal 072info

Sjećanje na ekologa Mustafu Omanovića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenički ekološki pokret „Otpor“ obilježio je danas 7. godišnjicu smrti istaknutog ekologa prof. dr. Mustafe Omanovića, u malom parku, u naselju Babina rijeka koji nosi njegovo ime. Građani Zenice profesora Omanovića pamte kao lidera borbe za čisti zrak i rijeke u BIH a njegove kolege sa Univerziteta u Zenici kao dragog kolegu i prijatelja koji je uvijek imao vremena za savjet, lijepu riječ i pomoć. 

Ovaj rođeni Mostarac bio je mentor mnogim danas utjecajnim Zeničanima. Bio je veliki stručnjak iz oblasti kemije i zaštite okoline, istaknuti borac u „Eko pokretu“ i osnivač stranke „Zelenih“. Ovaj „Humanistom decenije“ u izboru Internacionalne lige humanista krv je darivao 122 puta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Autor je strategije razvoja turizma od 2003- d0 2015. godina, u kojoj je deset destinacije predvidio da se čuvaju, unapređuju i da budu razvojni faktor, poput Vranduka. Molio je da se ne dozvoli pokretanje Koksare, zbog činjenice da se benzen ne može nikakvim filterima izolovati, a opasan je po zdravlje.

-Nije ga niko poslušao pa imamo katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici, a nama iz Otpora i njegovim poštovaocima ostaje da djelujemo u duhu onoga što je prof. Omanović radio i zagovarao, kazao je, između ostalog, Akif Smajlović, predsjednik zeničkog „Otpora“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

RTVZE

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)