Sjećanje na imama koji je umro prošle godine: Svaki dan se pušta ezan koji je učio ef. Fahrudin Mujanović

ra
Podijelite vijest

U posavskom gradiću Odžaku ramazan je nešto posebno, kažu nam mještani ovog gradića, koji smo posjetili u ovim mubarek danima.

Naročito se s radošću dočekuje iftar, koji pucnjem iz trešnjevog topa označava Bajro Smajić (64) iz Čelinca.

Ratne godine

Kako je rekao za „Avaz“, u Odžak je došao teške, ratne 1992. godine, nakon što je morao napustiti svoj grad i svoje imanje.

– Nikad čovjek ne zna šta mu život donosi. Ja sam se te 1992. godine, nakon što je supruga s djecom otišla u izbjeglištvo u Hrvatsku, našao u Odžaku i do kraja rata sam ostao u 102. brigadi. Poslije rata ovdje su došli supruga i djeca, Općina mi je dala zemljište, a ja, ciglu po ciglu, sagradih kuću. Zavolio sam sve ljude u Odžaku. Ovog ramazana imam čast da pucnjem iz topa najavljujem iftar. Dolaze svi da posmatraju ovaj tradicionalni običaj – priča Smajić.

Odžačani su tužni što su ostali bez imama Fahrudina ef. Mujanovića. On je preminuo 24. septembra prošle godine prilikom posjete Kušlat džamiji kod Zvornika.

U znak sjećanja

– Decenijama je ef. Mujanović među Bošnjacima širio vjeru, među drugim narodima ljubav, dobrotu, poštovanje, a bio je cijenjen od svih. U ratu je sve vrijeme bio s nama u izbjeglištvu. Po završetku rata nije se vratio u rodni Gradačac, već opet s nama u porušeni Odžak. Bdio je nad gradnjom odžačke džamije. Ponosan je bio na munaru od 52 metra, najvišu u BiH. U džamiji je s džematlijama sagradio obdanište, ali nije dočekao da se završi amfiteatar. U znak sjećanja na našeg efendiju Fahrudina, i danas se s munare pušta ezan koji je on učio – kaže nam Odžačanin Anes Osmanović.


Podijelite vijest