Sjećanje na krvavi Bajram i trojicu nastradalih Bošnjaka u Sjenini: Ubijeni na putu povratka na svoja ognjišta

d 21
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na današnji dan 1996. godine, nakon završetka rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, grupa od 400 prognanih Bošnjaka iz dobojskog sela Sjenina na Trebavi, pri pokušaju prvog povratka na svoja spaljena ognjišta, doživjela je pravi pakao.

Njima su u popodnevnim satima na ovaj dan sljedbenici osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, kako bi im onemogućili najavljeni povratak, iz pravca Paležnice napravili zasjedu i u zločinačkom pohodu ubili trojicu ljudi.

Krvavi čin

U krvavom činu jedna žena je izgubila nogu od eksplozije mine. Sve se to desilo drugog dana Bajrama.

– Iz Sjenine je prve ratne godine iseljeno oko 1.500 mještana. Njih 700 je zarobljeno i oni su srpskoj vojsci služili ili kao živi štit ili da bi im obrađivali zemlju, gajili stoku. Zarobljenici su i ubijani, a oni koji su preživjeli razmijenjeni su uljeto 1993. godine. Kada se rat završio, mi smo odlučili da se, uz pomoć SFOR-a koji je imao punkt upravo u Sjenini, počnemo vraćati u svoje spaljeno selo. Napravili smo spisak od 400 ljudi i žena i dostavili ga SFOR-u i nadležnim zajedničkim komisijama – ispričao nam je Mihmet Okić, organizator prvog povratka.

No, umjesto da uđu u svoje razrušene domove, tog 29. aprila doživjeli su pakao.

– Tog 29. aprila u popodnevnim satima krenuli smo u koloni ka svome selu Sjenini. A onda su Srbi na nas zapucali iz puškomitraljeza, pušaka, minobacača. U koloni je bilo i žena, djece… Nastao je pakao. Na licu mjesta ubijeni su Ibrahim Osmanović i Enver Dubinović, a teško ranjenog Rizaha Okića smo izvukli, ali je preminuo u bolnici u Tuzli. Sabihi Vehabović mina je raznijela nogu – prisjetio se Okić mučnih trenutaka.

Našli utočište

Spaljeno selo Sjenina na Trebavi kod Doboja
Spaljeno selo Sjenina na Trebavi kod Doboja

Za taj zločin još niko nije procesuiran. Sjenjani su se kasnije ipak uspjeli domoći svojih ognjišta, obnovili su selo, izgradili sve što im treba za pristojan život, a zahvalni su ljudima u općinama Gračanica i Doboj-Istok kod kojih su u ratu našli utočište.

Okić: Organizator prvog povratka
Okić: Organizator prvog povratka

Program obilježavanja

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj i Udruženje „Sjećanje na prvi povratak – Sjenina 1996“ večeras će ispred Šehidske džamije, na kojoj su ispisana imena ubijenih mještana, poginulih boraca i šehida, odati počast, proučiti Jas’in i Fatihu. Bit će održan i zajednički iftar koji je pripremio MDD „Merhamet“ iz Maglaja, a nakon teravih-namaza prigodno predavanje održat će Ibrahim ef. Halilović, glavni imam MIZ Doboj.

Avaz