AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vitezu se danas obilježava 27. godišnjica pogibije osmero djece tokom igre, u eksploziji granate ispaljene s položaja Armije RBiH.

U viteškom naselju Podgradina, 10. lipnja 1993. godine na licu mjesta poginulo je petero djece, troje je preminulo u bolnici, dok je šestero djece ranjeno.

U tome napadu Ivan Garić iz Viteza izgubio je brata i sestru, dok je i sam bio ranjen.

“Izgubio sam brata i sestru, a ja sam ranjen i bio sam nepokretan. Sad sam 70-postotni invalid”, kazao je Garić za Fenu.

Porodice ubijene djece su, kako kaže, razočarane zbog ignorantskog odnosa javnosti i svih razina vlasti prema ovom zločinu, kao i zbog činjenice da do danas nitko nije procesuiran.

“Malo je reći da smo ogorčeni. Šira javnost u BiH uopće ne zna za ovaj zločin u kojem je poginulo osmero djece, a da ne pričamo o tome da nitko nije odgovarao. Razočarani smo na sve, od državne do lokalne vlasti, od koje, do prije dvije godine, nismo mogli dobiti urbanističku i građevinsku dozvolu za spomen-obilježje. O ulici, posvećenoj ovoj djeci, u Vitezu se i ne govori”, naglasio je Garić.

Po njegovim riječima, obilježavanje godišnjice stradanja održava se isključivo u organizaciji obitelji žrtava.

Nikada nije bila veća pompa kao pred ovu godišnjicu, a to je znak da se bliže izbori. Međutim, obilježavanje i misa zadužnica su u organizaciji roditelja ubijene djece i ne dozvoljavamo nikome da to protokolarno svojata – naglasio je Garić.

U eksploziji minobacačke granate, ispaljene 10. juna 1993. godine s položaja Armije BiH, poginuli su: Sanja Garić (1975), njezin brat Milan Garić (1981), Dragan Ramljak (1978), Dražen Čečura (1978), Boris Antičević (1983), Sanja Križanović (1978), te Augustina Grebenar (1984) i njezin brat Velimir Grebenar (1981).

Godišnjica stradanja obilježava se misom zadušnicom, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju “Osmica” u Vitezu.