Portal 072info

Sjeckanje luka bez suza: Evo 10 tehnika koje sigurno djeluju

Luk je ono zbog čega su svi lili suze, no one se mogu zaustaviti uz nekoliko jednostavnih trikova. Izaberite svoj i zaboravite na prolijevanje suza u kuhinji.

Koliko puta ste plakali režući luk, a što je jačeg okusa, više je i suza? Razlog tomu je plin koji se oslobađa tijekom rezanja, a u doticaju s okom stvara se sumporna kiselina koja iritira oči. Suze poteku jer pokušavaju isprati kiselinu iz očiju, piše 24sata.

Nekim ljudima palo je napamet da na oči stave naočale za plivanje ili masku i dihalicu za ronjenje, što pomaže, ali postoje i druga rješenja.

Pomozite si uz neki od ovih deset savjeta:

1. Ohladite luk u zamrzivaču – iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.
2. Pustite vruću vodu u blizini rezanja – para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
3. Dišite kroz usta i isplazite jezik – na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.
4. Zviždite dok ga režete – tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
5. Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.

6. Namažite limunom dasku – prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka, piše Daily Mail.
7. Ne sjeckajte korjenast dio luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
8. Upalite svijeću – postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
9. Upalite ventilator – usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
10. Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.

Podijelite članak