Sjedalica za bebe: Kako je odabrati i pravilno postaviti u automobil?

autosjedalica 38063 750x422 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odabir dječje sjedalice za automobil može predstavljati pravu muku roditeljima. S brojnim vrstama, veličinama i brendovima na tržištu teško je odlučiti koja je sjedalica za bebe najbolja i koju odabrati.

Sjedalice za bebe se dijele po kategorijama ovisno o djetetovoj težini i visini. O veličini će ovisiti udobnost djeteta, ali i ono mnogo važnije – njegova sigurnost. Ako je dijete preveliko ili preteško za sjedalicu u autu, postoji rizik da neće biti pravilno zaštićeno.

S obzirom na širok izbor, nije lako znati kako odabrati sjedalicu za auto. U EU su trenutno priznate dvije norme – ECE R44/04 i I-Size norma, standardne autosjedalice te posebne sigurnosne. Sigurnost autosjedalice potvrđuje se ako prođe test s pozitivnim ocjenama na frontalni sudar u 30 i 50km/h, test kopči sigurnosnih pojaseva te test snage i izdržljivosti sigurnosnih pojaseva. Osim toga, rade se i testovi bočnog sudara kod novijih autosjedalica.

Važno je znati i kako pravilno postaviti autosjedalicu. U nastavku ćemo objasniti postavlja li se sjedalica za bebe u smjeru suprotnom od smjera vožnje ili u smjeru vožnje.

Autosjedalica u suprotnom smjeru od smjera vožnje – grupa 0 i 0+

Po pravilniku se predlaže da djeca do 15. mjeseca života budu smještena u sjedalicu u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Ove sjedalice se popularno nazivaju ‘jaja’.U ovo spadaju grupe djece do 10 kilograma što je od rođenja do približno 9. mjeseci (grupa 0), djeca do 13 kilograma u koju spadaju djeca od rođenja do približno 12-15. mjeseci (grupa 0+)te djeca do 105 centimetara visine što je do 15 mjeseci i do 4. godine. Vrsta sjedalica za ovu vrstu vožnje su standard R44.

Sjedalica u smjeru vožnje i suprotnom – kombinirano

Postoje sjedalice za auto koje se mogu namjestiti u smjeru vožnje i u suprotnom smjeru. Ovakva vrsta vožnja namijenjena je djeci do 18 kilograma koja su približne starosti do četiri godine života.

Uz to postoji grupa djece do 25 kilograma do šeste godine života.

Sjedalica za auto u smjeru vožnje – Grupa I, II i III

Za djecu od 9 do 18 kilograma mogu se koristiti sjedalice za bebe u smjeru vožnje, kao i za djecu od 9 do 36 kilograma koja imaju do 11 godina.

Posebne sjedalice

Booster autosjedalice namijenjene su za veću djecu, onu do 150 centimetara visine. Te sjedalice mogu se normalno vezati sigurnosnim pojasom automobila. Boosteri su zapravo samo postolja koja nemaju naslon.

Uz to postoje i novi ISOFIX sustavi ili I-Size standard koji uz autosjedalicu imaju i poseban sustav kako montirati sjedalicu za bebe u automobil čime se smanjuje mogućnost nepravilnog postavljanja, a koje može biti opasno. Većina sjedalica za bebe se može pronaći u I-Size izvedbi.

Kako postaviti sjedalicu u auto?

Prilikom instalacije pratite upute za namještanje sjedalice za djecu u automobil koje su došle u paketu. Kod namještanja, neovisno o grupi, najvažnije je da su pojasevi dovoljno čvrsto postavljeni, ali ne toliko čvrsto da žuljaju. Najbolje bi bilo koristiti pojas u pet točaka, a razmak između pojasa i djeteta trebao bi biti najviše jedan centimetar, to jest, debljinu prsta. Kada vežete bebu u autosjedalicu, pripazite da prsni pojas prelazi prsa, a ne trbuh. Sjedalica treba biti postavljena na zadnjem sjedalu.

Najsigurniji način vožnje u sjedalici jest kada je ona okrenuta suprotno od smjera vožnje jer će se u tom slučaju, ako dođe do sudara, štititi glava i vrat širenjem sila nad cijelim leđima dok se u suprotnom glava odbacuje prema naprijed.

Inače, autosjedalica koja je primjerena uzrastu djeteta kada je pravilno postavljena smanjuje rizik pogiblje djeteta u slučaju prometne nesreće za 70%, a rizik trajne ozljede za 90%.