Portal 072info

Sjedenje uništava zglobove

Nova studija sa Harvarda pokazala je da zbog sjedelačkog načina života, sadašnje generacije sve više oboljevaju od artritisa.

Naučnici su pregledali više od 200 skeleta pacijenata umrlih u posljednjih 100 godina, da bi ustanovili kako se mijenjala stopa osteoartritisa zgloba koljena tokom godina. Izgleda da je bolest dvostruko češća kod onih koji su nedavno preminuli, što pokazuje progresiju bolesti u odnosu na početak vijeka.

Ovo je prva studija koja ukazuje na uvećanje stope osteoartritisa koljena.

Oni rođeni poslije Drugog svjetskog rata dva puta češće oboljevaju od osteoartritisa. Stručnjaci upozoravaju da je povećanje broja oboljelih posljedica neaktivnosti koja prati današnji stil života, i to više nego faktori kao što su gojaznost ili duži životni vijek jer je bolest česta kod mladih i mršavih ljudi.

– Razumijevanje nastanka osteoartritisa koljena važan je izazov jer je bolest skoro potpuno nemoguće liječiti, osim zamjenom zgloba koljena – kaže vođa istraživačkog tima Daniel Liberman.

Prevencija je, zbog toga, veoma važna. Ljudi su sve manje aktivni, što vodi do niza drugih problema, pa se zdravlje sve ubrzanije urušava. Kako je moguće preventirati bolest?

Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu, posebno ako sjedite cijeli dan. Treba izbjegavati slatka pića, a za užinu uzimati nešto zdravo. Na svaki sat treba prošetati. Ključ za održavanje zdravih zglobova je da su stalno u pokretu. Dovoljno je vježbati pola sata dnevno. Ukoliko postoji bol u zglobovima ili napetost, vježbajte kad god možete, samo da se olakša pritisak na zglobove. Treba kontrolirati visinu šećera u krvi, jer on može da uzrokuje kočenje zglobova i upale.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box