Sjedinjene Američke Države razmatraju slanje najmanje 5.000 vojnika u zemlje Istočne Evrope

Screenshot 2 106
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bidenova administracija razmatra slanje čak 5.000 američkih vojnika u Istočnu Evropu, potvrdio je američki zvaničnik, što bi predstavljalo pojačanje američkog vojnog angažmana u regiji usred sve većeg straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Američke trupe mogle bi se uputiti u Rumuniju i Poljsku, ili eventualno u Bugarsku ili Mađarsku. Konačna odluka nije donesena, ali je vojnicima rečeno da budu spremni da krenu, rekao je zvaničnik SAD-a.

Pripadnici američkih službi mogli bi se povući sa svojih postojećih pozicija u drugim zemljama NATO-a u Evropi. Neke od trupa će vjerovatno doći i iz 82. zračno-desantne divizije u Fort Bragg, N.C.

New York Times, koji je prvi objavio vijesti o planiranom kretanju trupa, napisao je da su visoki zvaničnici Pentagona u subotu izložili niz opcija za predsjednika Bidena. Među njima je slanje od 1.000 do 5.000 vojnika u zemlje Istočne Evrope i Baltika, s mogućnošću da se taj broj desetostruko poveća ako se stvari pogoršaju.

Nema planova za slanje više Amerikanaca u samu Ukrajinu.

Bidenova administracija se suzdržavala od agresivnijih akcija iz straha od poticanja ruske invazije.

Do sada je američka pomoć Ukrajini uglavnom dolazila u obliku vojne opreme. Pošiljka pomoći Bidenove administracije – blizu 200.000 dolara “smrtonosne pomoći” uključujući municiju – stigla je u Ukrajinu u nedjelju. U oktobru su Sjedinjene Američke Države poslale Ukrajini 30 protivtenkovskih vođenih raketnih sistema Javelin.

U Ukrajini već ima više od 150 američkih vojnih savjetnika, iako su daleko od bilo kakvih potencijalnih linija fronta i vjerovatno bi brzo napustili zemlju nakon ruske invazije.

Prošle sedmice Biden je rekao da je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će invazija njegove zemlje na Ukrajinu uzrokovati da Washington pošalje još vojnika u regiju.

“Zapravo ćemo povećati prisustvo trupa u Poljskoj, u Rumuniji i tako dalje, ako se on zaista pomakne”, rekao je Biden na konferenciji za novinare, ističući da su dvije zemlje članice NATO-a.