Portal 072info

Sjednica Ljekarske komore FBiH

Krajnje je vrijeme da se prestane govoriti o silnim problemima u zdravstvu, a počne o rješenjima za situaciju u kakvoj se sada nalazimo, istaknuto je na  sjednici Ljekarske komore Federacije BiH, održanoj danas u Zenici.

Ako komora, kao personifikacija struke, ne bude aktivno učestvovala u reformi zdravstva, tada ljekari Federacije ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost za njen loš ishod, ističe doktor Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

On je u nedavnom ekspozeu pred zastupnicima Doma naroda Federalnog parlamenta iznio najveće probleme domaćeg zdravstva, kojem trebaju jasni odgovori na pitanja: kojim kapacitetima, kakvom metodologijom, kojom dinamikom i kakav ćemo zdravstveni sistem predloženim reformama na kraju dobiti, kada je pristup zdravstvu generalno loš.

U novim rješenjima, koja se predlažu duhom reformske agende i novom „Plavom knjigom“ Federalnog ministarstva zdravstva, samo se dolijeva ulje na vatru.

Sistem finansiranja zdravstvene zaštite i sada je loš, a agendom se predviđa dalje smanjivanje zdravstvenog dinara, upozorava doktor Drljević.

Razočaravajuća je činjenica da u ovoj državi ne postoji nikakva odgovornost za ishod zdravstvene zaštite. Ali se ona itekako traži od liječnika i drugog medicinskog osoblja, primjećuje on.

Ljekarska komora Federacije predlaže donošenje novih pravila i novih razmišljanja o funkciji i organizaciji bolnica, cjelovitu reformu zdravstva, zasnovanu na egzaktnim analizama i depolitizaciju zdravstva.

Ljekari su ovom prilikom zatražili da resorno federalno ministarstvo poduzme aktivnosti na pripremi prijedloga prestruktuiranja zdravstva u Federaciji BiH, koja će biti dobro osmišljena i dugoročno projektovana, jer takve reforme se dešavaju jednom u 50 ili 70 godina, upozoreno je iz Ljekarske komore Federacije BiH. 

RTVZE

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box