Sjednica Skupštine ZDK-a 11. marta

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Iako je prošle sedmice sve bilo spremno za skupštinsko potvrđivanje nove Vlade ZDK-a, novi premijer i ministri trebali bi preuzeti pozicije u srijedu, 11. marta. Predsjedavajuća Draženka Subašić, naime, za taj dan je zakazala sjednicu Skupštine nakon što, kako je navedeno u zvaničnoj obavijesti, zbog objektivnih razloga dio zastupnika nije mogao doći na sjednicu zakazanu za 6. mart.

Konačan dogovor o izboru premijera i sastavu Vlade ZDK-a koalicioni partneri su postigli prije desetak dana, međutim na potvrdu tog dogovora sačekat će se do 11. marta za kad je zakazana 5. sjednica kantonalne Skupštine.

Razlozi zbog kojeg sjednica nije održana 6 marta, prema zvaničnoj obavijesti iz ureda predsjedavajuće, su objektivne prirode, dio zastupnika zbog snježnog nevremena nije mogao doći do Zenice.

Nažalost tako je indirektno potvrđena činjenica da će i ubuduće minimalna skupštinska većina od 18 od ukupno 35 zastupnika u kantonalnoj Skupštini teško funkcionirati.

Istovremeno, opozicione stranke u Skupštini ZDK-a pak ovo odgađanje dovode u vezu sa krizom kolacionih partnera na federalnom nivou.

Konačna uspostava vlasti, šest mjeseci nakon izbora, očekuje se u srijedu, 11. marta a uz potvrđivanje Miralema Galijaševića iz SDA za kantonalnog premijera, bit će, očekuje se, potvrđen i novi sastav Vlade koju prema ranijem dogovoru koalicionih partnera činiti pet ministara iz SDA, tri iz Demokratske fronte i dva iz HDZ-a BiH.

Federalna.ba

072INFO TV