Sjeverna Koreja prijeti upotrebom nuklearnog oružja nakon izjava južnokorejskog predsjednika

Screenshot 2 14
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sjeverna Koreja protiv je rata ali bi koristila nuklearno oružje ukoliko budu napadnuti izjavila je Kim Yo Jong, sestra lidera Kim Jong Una u upozorenju koje je vjerovatno usmjereno ka novoizabranom konzervativnom predsjedniku Južne Koreje, prenosi Reuters.

Kim Yo Jong je visoka zvaničnica vladajuće partije i smatra da su izjave ministra odbrane Južne Koreje u kojima se referira na potencijalni napad na Sjevernu Koreju, bile velika greška.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Wook rekao je u petak kako njegova država raspolaže širokom lepezom naoružanja sa poboljšanim dometom, preciznošću i brzinom koji imaju mogućnost da brzo pogode bilo koju metu u Sjevernoj Koreji.

Obje Koreje povećale su broj vojnih vježbi i defilea nakon što je Sjeverna Koreja testirala moćnije rakete visokog dometa ranije ove godine. Zvanični u Seoulu i Washingtonu plaše se da bi ono što slijedi moglo biti testiranje nuklearnog naoružanja po prvi puta od 2017. godine kada su pregovori zaustavljeni.

Analitičari smatraju da bi novoizabrani južnokorejski predsjednik mogao biti kamen spoticanja u postizanju dogovora o zaustavljanju nuklearnih testiranja budući da je on pozvao na jaču odbranu od sjevernokorejskih zastrašivanja.

Yoon Suk-yeol izabrani južnokorejski predsjednik je bivši tužilac bez iskustva u vanjskoj politici. Za članove svoje vlade odabrao je kadar obrazovan na Harvardu i ima namjeru dalje jačati odnose sa SAD-om.

GODISNJICA
MARKETING