Sjeverna Koreja proglasila “pobjedu” nad koronavirusom

Podijelite vijest

Sjeverna Koreja tvrdi da je pobijedila koronavirus tako što je njen sistem karantina bio u potpunosti uspješan, a kao rezultat toga su ukinute striktne mjere uvedene u proljeće 2021. godine.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je u današnjem govoru pohvalio ljekare i druge “zdravstvene borce” koji su naporno radili tokom pandemije, a potom je proglasio pobjedu Pyongyanga nad koronavirusom koji je “izbrisan” u okviru sjevernokorejskih granica.

ČITAJ JOŠ:  Dr. Ednan Drljević o padu vakcinacije djece MRP vakcinom: Dvije epidemije su već iza nas

“Bolni karantinski rat je završen, a danas konačno možemo proglasiti pobjedu”, poručio je Kim.

Iako su zvaničnici Sjeverne Koreje u početku tvrdili da nema slučajeva zaraze u vrijeme globalne pandemije, Kim je kazao da se zemlja ipak suočila s “ozbiljnom epidemijskom krizom”. Međutim, dodao je da je “snažnom voljom i naporima” naučnika i zdravstvenih radnika pandemija uspješno okončana.

Pyongyang je registrovao samo 74 smrtna slučaja tokom krize, a Kim je kazao da je to “čudo bez presedana u svijetu”. On je kazao da je na vrhuncu pandemije bilo na stotine hiljada novih pacijenata.

ČITAJ JOŠ:  Dr. Ednan Drljević o padu vakcinacije djece MRP vakcinom: Dvije epidemije su već iza nas

Njegova sestra Kim Yo-jong je rekla da je južnokorejska propaganda u vidu letaka mogla imati ulogu u širenju zaraze. Ona je dodala da je njen brat imao “visoku temperaturu” tokom pandemije, ali nije otkrila uzrok, tačno vrijeme niti težinu simptoma.


Podijelite vijest