Portal 072info

Skačite po lokvama s djecom, bit će pametnija i kreativnija

Razvoj mozga u prve tri godine je najintenzivniji i najosjetljiviji, jer sve ono što izostane ili bude narušeno u toj dobi može imati dalekosežne posljedice, kaže pedijatrica dr. Giovana Armano.

– Beba, čim se rodi, ima izuzetnu moć za osjećanje i učenje. Osjećaji su vrlo važni i, što ih više uključimo, intenzivniji je odgovor. Na toj osnovi djeluje i senzorička integracija – kaže dr. Armano. To je metoda koja se primjenjuje u terapiji poremećaja komunikacije, no dr. Armano smatra da mora biti prisutna kod svih beba.

Sjednite na pod, ugasite TV i mobitele i budite s djecom. Slažite kockice, pjevajte im, čitajte i pričajte, potaknite njih da razgovaraju o svom danu, potaknite kreativnost…

– U najranijoj dojenačkoj dobi beba ima razvijen osjećaj dodira, voli da je se mazi. Ima izuzetno razvijen i osjet njuha. Prepoznaje mamu i miris majčina mlijeka. Beba čuje, a iako ne razumije sve što joj kažemo, shvaća po boji glasa i nježnim riječima popraćenim dodirom, ljuljanjem – pojašnjava pedijatrica i dodaje kako je jako važno da bebu izravno gledamo. Isprva može vrlo kratko, a potom sve dulje zadržati pogled i pratiti što joj se priča.

Fotolia

Kroz osjećaje beba uči, npr. povezuje miris majčina mlijeka s vremenom kad će jesti. Za malo veću djecu igra je sastavni dio učenja. Ponekad se čini da su se roditelji zaboravili igrati. Sjednite na pod, ugasite TV i mobitele i budite s djecom. Slažite kockice, pjevajte im, čitajte i pričajte, potaknite njih da razgovaraju o svom danu, igrajte se skrivača. Budite što više u prirodi, skačite po lokvama, potaknite ih na kreativnost jer svaka nova situacija im je izazov, a rješavanje razvija mozak.

Socijalizacija kreće oko 3. godine

U toj dobi dijete mora shvatiti da nije samo na svijetu i da se sve ne vrti oko njega. Dobro je da se tad uključi u kolektiv, nađe prijatelja, čak se i posvađa s njim oko kockica ili autića. A tad ćete mu objasniti da treba dijeliti i tolerirati druge.

Podijelite članak