Skandal: Avion iz Emirata ipak je sletio u Sarajevo, ali je pomoć namijenjena Crnoj Gori

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koju je, između ostalog, činilo i 50 respiratora, neće doći u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Otkazan je dolazak humanitarne pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se otkazuje”, kratko su saopćili iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Razlog otkazivanja je, kako je Bisera Turković tokom dana rekla za medije, nemogućnost preuzimanja donacije zbog komplikovanog sistema odlučivanja o raspodjeli opreme i pomagala između entiteta.

Avion sletio u 13:30 sati - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baAvion sletio u 13:30 sati

No, “Avaz” otkriva da ova informacija, koju je dalo Ministarstvo vanjskih poslova nije tačna i da je avion iz Emirata danas ipak sletio u Sarajevo  oko 13:30 sati. No, ova pomoć, kako saznajemo, nije bila ni namijenjena BiH, nego Crnoj Gori. Fotografije s Aerodrom Sarajevo potvrđuju ovu infornaciju.

Kamioni su već ranije po dogovoru stigli na Aerodrom Sarajevo kako bi preuzeli isporuku i krenuli za Podgoricu a razlog je što ovaj avion zbog veličine nije mogao da sleti u Podgoricu.

Faksimil najave MVP za medije: Pomoć za BiH? - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba Faksimil najave MVP za medije: Pomoć za BiH?

Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH, potvrdio je za “Avaz” ovu informaciju.

Meni je potvrđeno da je avion sletio u Sarajevo i da se radi o avionu koji je dovezao humanitarna pomoć za Crnu Goru i da je sletio u na Sarajevski aerodrom  zbog veličine aviona. Sada očekujemo da bude podnesena tranzitna prijava za tranzit robe od Aerodroma Sarajevo prema određenom graničnom prelazu za Crnu Goru. Još ne znamo koji će biti, ali su kamioni dole – kaže Kovačević.

Nikome za sada nije jasno kako je MVP BiH sinoć dalo informaciju da je riječ o pomoći BiH, a danas da je let otkazan, kada je avion sletio u Sarajevo, što povrđuju fotografije našeg lista.

Ni Aleksandar Mandić, predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, rekao je za “Avaz” da je iz medija saznao daavion treba da sleti u Sarajevo.

Ja nema nikakvu informaciju. Ja sam iz medija saznao da treba da sleti avion, ali mi nismo dobili formalno ponudu pomoći kako bi zaključili za koga je pomoć. Ostalo ništa ne znam- rekao nam je Mandić.

Iz MVP BiH su danas sat prije nego su dali dali saopćenje o otkazivanju dolaska aviona da će Beoing 747 400 dočekati Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, s predstavnicima Tima za krizne situacije MVP BiH, što potvrđuje i dopis koji su poslali medijima.

Avaz