873x400 14
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 11, 2021 @ 8:50
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Utakmicu Prve lige FBiH u futsalu između FKA Centar i MNK Dia BiH obilježio je navodni rasistički incident u samom finišu prvog dijela. 

NER FIT

Naime, kako su naveli iz FKA Centar, igrač Dije Anes Džafo je vrijeđao fudbalera domaćih Ronalda Patrisija Azeveda de Sousu. Prema navodima ovog kluba, oni su u toku utakmice to prijavili sudijama, te je navedeno kako se na snimku utakmice vidi da je cijela ekipa burno reagovala nakon kratke konverzacije Džafe i Azeveda, u kojoj je Džafo uputio riječ “monkey” (engl. majmun). 

Sudije nisu reagovale na dešavanja na terenu, pa je Centar zatražio reakciju najviših organa. 

Kasnije su se oglasili iz MNK Dia BiH. U saopćenju objavljenom na društvenim mrežama demantovali su navode o rastističkim uvredama njihovog igrača: 

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Neugodno iznenađeni tvrdnjama i optužbama iz FKA Centar dužni smo reagirati. Naime, iz navedenog kluba optužuju našeg igrača Anesa Džafu za rasističko vrijeđanje. Demantiramo svaki oblik rasističkog vrijeđanja. Mi kao klub borimo se za pravedan i pravičan sport, i samim tim i naši igrači moraju poštovati sve principe i pravila. Iz FKA Centar očito žele baciti ljagu na naš klub i na našeg igrača, i osporavaju našu na terenu zasluženu pobjedu.

U slučaju tužbe, prislilni smo reagirati kontratužbom radi krivičnog djela klevete, i to protiv kluba ali i portala koji prenose dezinformacije. MNK DiaBiH se ograđuje od svih natpisa, koji se ne referiraju na zvanične zapisnike i izjave delegata. Bit ćemo prisiljeni poduzeti sve konkretne mjere, u svrhu zaštite ugleda kluba – naveli su iz MNK Dia BiH. 

LIDER