Skandal trese Crnu Goru: Policajci dozvolili ženi da prođe do kuće gdje je postala žrtva masovnog ubice?

Podijelite vijest

Jedna od žrtava sumanutog ubice Vuka Borilovića (34), koji je u petak popodne, 12. augusta, u naselju Medovina na Cetinju, upadao u kuće komšija i pucao u svakoga koga bi zatekao, ubijena je pošto joj je policija dozvolila da prođe blokadu i tako se nađe na meti pomahnitalog komšije.

Tako svjedoče očevici tragedije u kojoj je ubijeno 10, među kojima i dvoje djece, i ranjeno šest osoba, a potom je likvidiran i ubica.

Pucao u njenom pravcu

“Kad je policija već bila na kritičnoj lokaciji i navodno je obezbijedila, kako nam to uporno tvrdi šef cetinjske policije Dalibor Šaban, jedan od očevidaca je vidio da jedna ženska osoba, sa kesama u rukama, nesmetano ide ka svojoj kući u Medovini.

Policijski službenici je nisu zaustavili, nisu joj ograničili dalje kretanje, niti je upozorili i tako je došla u zonu dejstva oružja Borilovića. On je pucao u njenom pravcu i ubio je”, prenio je Pobjedi svjedočenje ovog očevica Cetinjanin Aleksandar Saša Zeković, inače koordinator Građanske inicijative „21. maj“.

Primjera neadekvatnog obezbjeđenja kritične lokacije, dodaje on, ima još i o tome će, kako je najavio, građani/očevici govoriti.

“Uprava policije intenzivno pokušava da demantuje gotovo svaki navod o njenim propustima na Cetinju pri čemu ne pruža nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Filip Adžić i Zoran Brđanin, za sada, nisu reagovali u odnosu na neoborive tvrdnje građanina, koji je i očevidac događaja, a koji je pozvao policiju čak četiri puta kako bi ukazao što se dešava na kritičnoj lokaciji”, dodao je ovaj sagovornik, prenosi Antena M.

On je pozvao ministra unutrašnjih poslova da „pažljivo presluša pozive sa registrofona Dežurne službe policije i komunikaciju sa radio veze koju su starješine CB Podgorica ostvarili sa policijskim službenicima na kritičnoj lokaciji“.

Zeković, koji ima više od 20 godina iskustva u praćenju i nadzoru rada bezbjednosno-obavještajne zajednice, još jednom je apelovao na građane iz okolnih kuća, koji su očevici, da se jave tužilaštvu i javnosti i saopšte što su vidjeli.

“Molim ih u ime cijele javnosti, da se ne drže po strani, niti plaše. Interes je javnosti u pitanju i njihovo svjedočenje može pomoći da se unaprijedi sigurnost svih građana Crne Gore i da oni dobiju pouzdanu i profesionalnu policiju”, naglasio je Zeković.

I Anteni M juče se javio svjedok tragedije na Cetinju i predao listing telefonskih poziva koji potvrđuje da je on, u petak, 12. augusta, policiju obavijestio u 15 sati i 22 minuta o pucnjavi.

Sporni pozivi

Cetinjanin je policiji jasno saopštio da se u neposrednoj blizini njegove kuće čuje pucnjava. Taj razgovor sa dežurnim operaterom na 122 trajao je 26 sekundi.

U 15.25 opet je zvao dežurnu službu i taj razgovor trajao je 16 sekundi. U tom razgovoru im je nedvosmisleno saopštio da je u toku zločin.

Telefonski listing demantuje tvrdnje policije da je prvi poziv kojim su alarmirani stigao u 15 sati i 30 minuta, a da je patrola policije bila na mjestu događaja tri minuta poslije toga.

Sagovornik Antene M kaže da su se na mjestu događaja prvo pojavila samo dvojica policajaca.

Svjestan da je bio u šoku zbog svega što se dešavalo, ostavlja mogućnost da je neke detalje možda pogrešno razumio ili da mu je sjećanje na red dešavanja nepouzdano. Međutim, vrijeme njegovih poziva policiji je nesumnjivo i zabilježeno je na telefonu.

Policiju je, kako navode, zvao još dva puta – u 15.46 i 15.49. Prvi poziv trajao je 11 sekundi, drugi 29 sekundi.

ČITAJ JOŠ:  Gdje je nestalo 200 kilograma kokaina pronađenog prošle godine u Crnogoj Gori?

Poziv u 15.49 uputio je u momentu kada je Vuk Borilović ušao u kuću u neposrednoj blizini one u kojoj živi sagovornik Antene M. Gledao je kretanje ubice sa najviše 20-ak metara i nije primijetio ništa što bi ukazivalo da je u tom trenutku bio ranjen.

Ovo svjedočenje demantuje opis dešavanja koji je javnosti predstavila policija.

Sagovornik Antene M kazao je da ni na koji način ne dovodi u pitanje požrtvovanost i hrabrost policajaca koji su učestvovali u akciji.

Naprotiv, kako je rekao, za njihovo držanje ima samo riječi pohvale. Da se oglasi posredstvom Antene M natjerale su ga reakcije rukovodilaca Uprave policije.

Jedan od ranjenih uspio je da se spasi bježeći upravo policajcima stacioniranim nedaleko od mjesta događaja – kod Cetinjskog manastira.

Nekoliko sati pošto je objavljeno svjedočenje očevica i njegove tvrdnje da je čak četiri puta tog kobnog dana pozivao policiju, preko Javnog servisa pokušao je da ga demantuje načelnik podgoričke kriminalističke policije Zoran Bašanović koji je kazao kako nije tačno da je na broj 112 upućen poziv u petak u 15.22 sata.

Provjera navoda

“Mi smo ušli u provjeru tih navoda. Provjereno je i netačno je da je u 15:22 pozivana Uprava policije. Poziv u 15:22 nije registrovan na broju 122”, rekao je on.

Bašanović je kazao i kako je Protivteroristička jedinica policije obaviještena u “15 i 30 i nešto“.

“PTJ je u rekordnom roku stigla na Cetinje, imajući u vidu da su morali da uzmu opremu, da nisu bili na poslu, pa i koliko vremena treba da bi stigli do Cetinja”, ispričao je on.

Rekao je i kako je policija o događajima na Cetinju javnosti saopštila „ono što je istina i što je utvrđeno“.

“Narod je prije toga znao šta se desilo”, riječi su Bašanovića, koji nije objasnio što znači ova rečenica.

Reagujući na Bašanovićeve tvrdnje uredništvo Antene M pozvalo je tužilaštvo da provjeri je li istina to što su oni objavili ili ono što priča policijski funkcioner i da o tome obavijesti javnost.

Kasno sinoć saopštenjem se oglasila i Uprava policije optužujući medije da uprkos njihovom apelu „da se ova tragična situacija ne zloupotrebljava kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst“ oni to čine.

Ponovili su „da su od prijavljivanja Dežurnoj službi Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, dana 12. augusta 2022. godine, od strane više građana, da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina, policijski službenici hitno reagovali“.

“Prema policijskim izvještajima, oni su za tri minuta bili na licu mjesta”, piše u saopštenju.

Ističu kako su notirali navode, „koji su se pojavili u pojedinim medijima, da je policiji prvi poziv bio upućen u 15.22, a što, za sada, ne dokazuje policijski registrofon“.

“Ipak, bit će preduzete dodatne provjere poziva i usklađenosti registratora vremena na registrofonu i uređaja sa kojih su građani pozivali, kao i dalje provjere listinga, uz napomenu da je svaki razgovor snimljen i da su njeni službenici odmah upućeni na teren.

Aktivnosti policije

Shodno tome, aktivnosti policije na terenu su trajale od oko 15.33 do oko 16.15, kada je pronađeno beživotno tijelo izvršioca, dok je V. B. sa upotrebom vatrenog oružja prestao oko 15.50 časova”, istakli su u saopštenju.

U javnosti je, pišu oni dalje, „tokom ova dva dana bilo puno spekulacija oko toga ko je rukovodio akcijom na Cetinju“.

“Djelovanje policije se odnosilo na iznenadni događaj prilikom kojeg policija postupa u skladu sa svojim ovlaštenjima radi sprečavanja daljeg vršenja krivičnog djela i blokiranja dijela područja radi zaštite građana.

ČITAJ JOŠ:  Gdje je nestalo 200 kilograma kokaina pronađenog prošle godine u Crnogoj Gori?

To znači da je, shodno navedenim procedurama, ovim hitnim aktivnostima rukovodio dežurni starješiina koji je tom prilikom bio u smjeni”, saopštili su iz Uprave policije.

Policajci koji su prvi stigli na mjesto događaja, kako navode, „nisu čekali ničije odobrenje za upotrebu sredstva prinude – vatrenog oružja“.

“Vatreno oružje je upotrijebljeno odmah nakon što su se stekli uslovi za njegovu upotrebu. Prije upotrebe vatrenog oružja, policijski službenici moraju biti upoznati sa okolnostima koje ukazuju da se oružje može upotrijebiti, tj. samo ako je to neophodno da bi zaštitili svoj život ili život drugih lica, a ne ugrožavajući živote i drugih lica koja treba da zaštite istom prilikom”, piše u saopštenju.

Naveli su i da je „u smjeni u OB Cetinje, u trenutku prijave upotrebe vatrenog oružja u gradu bilo angažovano 12 službenika policije, dok je naknadno angažovano još 10 policijskih službenika“.

Saopštavaju i kako su odmah „nakon saznanja za događaj, angažovane i upućene dodatne policijske snage i operativni sastav iz CB Podgorica i CB Budva“.

Prvi put od 12. augusta pominje se uloga načelnika CB Podgorica Gorana Jokića.

Taktička jedinica

“Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić obaviješten je u 15.38 i odmah je krenuo u pravcu Cetinja, a u narednih desetak minuta otpočeta je i završena procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice – PTJ.

Pripadnici ove jedinice su došli na lice mjesta neposredno nakon što je počinilac V. B. (34) lišen života. Kada se sagleda relacija od početne tačke iz Podgorice do lica mjesta na Cetinju, kao i vrijeme potrebno za pripremu taktičke jedinice, PTJ je u kratkom roku bila na licu mjesta”, pravdaju se iz Uprave policije.

U saopštenju se, međutim, ne precizira kada je PTJ stvarno stigla na Cetinje, pa ostaje da se nagađa satnica.

No, ako je Jokić bio obaviješten u 15.38, a protivteroristička jedinica krenula na zadatak iz Podgorice ,,u narednih desetak minuta“, logično je zaključiti da PTJ na Cetinju nije mogla biti prije 16.15, odnosno petnaestak minuta nakon što je Borilović bio likvidiran.

Osim toga, u saopštenju UP se ponovo bave objašnjavanjem satnica koje su već pominjali u ranijim zvaničnim objavama, ali ih ne upoređuju sa već datim kontradiktornim satnicama načelnika OB Cetinje Dalibora Šabana, načelnika Odsjeka za suzbijanje kriminaliteta Aleksandra Boškovića i načelnika kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica Zorana Bašanovića tokom gostovanja u TV emisijama.

Saopštavaju i kako „ni Uprava policije u zvaničnim saopštenjima, niti službenici koji su govorili u više TV emisija, nisu tvrdili da je osumnjičeni počeo da puca u 15.23 i da je do 15.30 završio ovaj zločin“.

Otvorio vatru

Već u sljedećoj rečenici, međutim, navode kako „do sada sprovedene izviđajne radnje upućuju na sumnju da je V. B. oko 15.23 počeo sa upotrebom vatrenog oružja, te da je policija na lice mjesta izašla u 15.33 kada je on otvorio vatru i na službenike policije u naselju Medovina, gdje je bilo i građana koji su odbijali da se udalje sa lica mjesta, a da je upotreba vatrenog oružja od strane V. B. prestala oko 15.50“.

Ponovili su da je policija prema Boriloviću ispalila oko 20 projektila, „kao i da su uporedo sa djelovanjem u pravcu savladavanja izvršioca bili angažovani na zaštiti drugih građana, o čemu su neki od tih građana već svjedočili u medijima“.

Opet su naglasili da dosadašnja istraga ukazuje „da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V. B. i tom prilikom ga teško ranio“.

ČITAJ JOŠ:  Gdje je nestalo 200 kilograma kokaina pronađenog prošle godine u Crnogoj Gori?

“Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V. B, shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku, odnosno od oko 15.50 časova, više nije bilo upotrebe oružja od strane V. B”, piše u saopštenju.

Kažu i da „Uprava policije nikad nije saopštila da je za izvršenje krivičnog djela korišćen karabin, pa su stoga neutemeljeni i navodi koji proističu iz takve osnove u dijelu procjene efekata upotrebe tog oružja“.

Saopštili su i da se i dalje utvrđuje da li je Borilovića ubila policija ili je ubijen naknadnim ispaljivanjem projektila „na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina“.

Ni sinoćnje kasno obraćanje Uprave policije javnosti nije pružilo jasne odgovore na brojna pitanja o postupanju policijskih službenika 12. augusta na Cetinju, niti je ni djelimično rasvijetlilo slijed događaja nezapamćene tragedije u Crnoj Gori, već je opet unijelo konfuziju i potkrijepilo sumnje u istinitost njihove verzije okolnosti i činjenica koje su pratile brutalni zločin.

Šta se dešavalo

Uprava policije opet nije objasnila što se, prema njihovoj verziji, događalo od 15.33 do 15.50 kada je utihnula pucnjava. Nisu saopštili javnosti je li Borilović u tih 17 minuta ubio nekoga, niti što su policajci radili za to vrijeme…

Na osnovu svjedočenja očevidaca u tom vremenskom intervalu ubijena je makar jedna osoba – žena koja se sa kesama u rukama vraćala iz prodavnice i koju je policija pustila da prođe do kuće…

Ogroman dio javnosti smatra da je policijska priča konstruisana, da je lažna i da nije zasnovana na činjenicama.

Nezvanične informacije ukazuju da je Borilović namjeravao da pobije još jednu familiju iz komšiluka – Vujačiće, ali ih je, kako je za medije svjedočila Amira Vujačić, spasio policajac koji je bio na njihovoj terasi. U kući su bili ona, njen suprug, svekrva i dvoje unučadi.

Nasilničko ponašanje

Prethodno su nezvanične informacije ukazivale da je njen suprug potegao oružje i odbio napad pomahnitalog komšije.

Vuk Borilović je bio lovac i imao je registrovano oružje. Kako je juče saopštio načelnik cetinjske policije Dalibor Šaban, karabin kojim je usmrtio 10 i ranio šest osoba bio je poluautomatski.

Ovaj Cetinjanin, kako su mediji pisali, i ranije je pokazivao nasilničko ponašanje. U mladosti je imao četiri-pet prijava zbog nasilja, a prije šest-sedam mjeseci prvo je verbalno, a potom i fizički napao kolegu Marka Lagatora.

Nakon sukoba na poslu, Borilović je otišao kod njega u Humce, povrijedio ga, oštetio mu auto i gađao kamenjem u kuću. Lagator ga je prijavio, Borilović je priveden u policiju, potom je bilo suđenje i, kako se saznaje, u julu ove godine je osuđen i naložena mu je obaveza, zbog nasilničkog ponašanja, da nosi nanogicu.

Presuda još nije bila pravosnažna.

Policija, svakako, javnosti duguje i odgovor kako je Borilović uopšte mogao da dobije dozvolu za oružje, a pogotovo, kako je mogao da je zadrži nakon napada na kolegu Lagatora.

Sve to ukazuje da je policija imala podatke o njegovom nasilničkom ponašanju, a i sama je u zvaničnom saopštenju priznala da se u posljednje vrijeme ponašao čudno, zbog čega, kako je istakao Aleksandar Saša Zeković, moraju objasniti što su preduzeli u preventivno operativnom-smislu.

“Ako u zvaničnom saopštenju pominju podatak o njegovom čudnom ponašanju, zar nije razumno i logično da se neko sjetio da provjeri da li Borilović ima registrovano oružje na sebe i da li posjeduje oružani list”, zaključuje Zeković.


Podijelite vijest