Portal 072info

Skandalozno: Bh. inspektori još u maju otkrili opasno pileće meso iz Makedonije, ali šutjeli sve do sada..

Inspekcija za hranu RS sa glavnim inspektorom Pejom Đurašinovićem na čelu još u maju je saznala da su proizvodi mesne industrije “Pekabesko” štetni za zdravlje ljudi, ali je o tome obavijestila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tek 4. decembra nakon čega je hitno zabranjen njihov promet

Ustvrdila je to pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radmila Čojo. Ministarstvo poljoprivrede je u petak zabranilo promet proizvoda makedonskog “Pekabeska”, jer je u njima otkriven sadržaj aditiva iznad dozvoljenog, koji ima kancerogeni učinak,  piše Glas Srpske.

Čojo je istakla da je Republička uprava za inspekcijske poslove u maju od Inspekcije za hranu dobila rezultate analize, koji su pokazali da proizvodi makedonske firme “Pekabesko” imaju povećan sadržaj fosfata. Analizu je obavio Institut za javno zdravstvo RS.

– U potpunosti je izostala koordinacija republičke Inspekcije za hranu, koja je bila dužna da odmah informiše Ministarstvo, kako bi na osnovu procjene rizika bila određena zabrana plasiranja i trgovine štetnih proizvoda “Pekabeska” – naglasila je Čojo i dodala da Ministarstvo poljoprivrede od Inspektorata RS zahtijeva da sprovede istragu i da ih informiše o preduzetim mjerama.

Đurašinović je rekao da je inspekcija za hranu u ovoj godini uzorkovala više raznih proizvoda firme “Pekabesko” i da je, kao što su već i informisali javnost, samo kod jedne vrste proizvoda “gold pileći file” u tri pošiljke utvrdila povećan sadržaj fosfata.

depo.ba

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box