Portal 072info

SKANDALOZNO: BH. Telecom svaki mjesec plaća srbijanskom PINK-u oko 200.000 KM

a8829a87e7f2e3f134e4eae4cc8a50df

Polovinom prošle godine uprava BH Telecoma je sa srbijanskom medijskom kućom Pink potpisala mega ugovor o reemitiranju programa ove kuće na IPTV platformi Moja TV. Iako je ugovor skrivan od javnosti, ipak je procurila infomacija da BH Telecom za ovaj program plaća jedan (1) euro po korisniku. Danas Moja TV ima blizu 100.000 korisnika, te je iz toga vidljivo da se ružičastoj srbijanskoj tv stanici plaća oko 200.000 KM mjesečno ili oko 2.400.000 KM godišnje.

Važno je znati da se ovdje ne radi o Pinku BiH, nego o kompletu kanala koji se ne emitiraju iz BiH, niti su registrirani u BiH, pa tako ova srbijanska tv kuća ne plaća ni zakonske poreze u ovoj zemlji za sadržaj i marketing koji emitira u okviru ovoga programa. To su filmski, serijski, reality i muzički kanali na kojima ova stanica vrti svoje programe, prebacujući ih sa jednog na drugi kanal i tako ukrug.

Domaća medijska zajednica je zabrinuta zbog ovakvog poslovnog poteza državnog operatera, ali većina njih zbog svojih marketinških ugovora sa ovom kućom šuti. Na velikom gubitku su domaće komercijalne tv stanice, ali i kreativna i marketiška industrija u BiH. Velike štete od ovih ugovora trpi i javni servis koji postepno propada, jer širenjem IPTV mreže radikalno se smanjuje broj pretplatnika rtv takse.

I dok svi šute, u čitavom regionu se sa podsmijehom širi priča o ovom poslovnom potezu BH Telecoma kao samoubilačkom činu za televizijsku, marketinšku i kreativnu industriju u BiH. Ovakvim potezima topi se kreativni potencijal domaće televizijske industrije i domaći tv. kanali, javni ili komercijlani, postaju samo emiterski poligon za reprizno prikazivanje produkcije iz Srbije i Hrvatske.

Da li je na sceni pokušaj svjesnog pretvaranja BiH u potpunu medijsku koloniju Beograda i srbijanskih medijskih kuća?! I, ko je sve u BH Telecomu dobar na ovakvim pogubnim ugovorima?

Izvor: Saff.ba

Podijelite članak