Portal 072info

SKANDALOZNO Pacijent u Sarajevu preminuo nakon vađenja zuba!

Intervencija urađena na Maksilofacijalnoj klinici

Kako prenose sarajevski portali vijesti.ba i 24 sata, pacijent Maksilofacijalne hirurgije na Kliničkom centru UNSA S. H. jučer je preminuo nakon što je primljen poslije ekstrakcije zuba na gore navedenu kliniku da mu se pruži pomoć zbog krvarenja iz ekstrakcione rane.

Nakon intervencije, pacijent je dobio naglo krvarenje iz nosa, a zatim i analno koje se nije moglo zaustaviti. Nakon toga je preminuo.

1

Screenshot teksta objavljenog na portalu vijesti.ba

Kako saznajemo, intervenciju je uradila stažistkinja Azra Sarić iako je dežurni ljekar bio Edin Imamović. Sarić, koja inače radi za jednu farmaceutsku kuću, je otpustila pacijenta koji se nakon značajnog gubitka krvi javio na Otorinolaringologiju gdje je i preminuo.

2

Screenshot teksta objavljenog na portalu 24sata.info

Postavlja se pitanje zašto je rađena intervencija ako je pacijent imao bolest koja može prouzrokovati krvarenje, zašto je to radila stažistkinja, a ne ljekar i zašto ljekar nije bio u smjeni.

Ovo saznanje, ukoliko se pokaže tačnim, pokazaće da mimo svih procedura i na dežurnim poslovima rade stažisti koji ni u kojem slučaju ne bi smjeli obavljati ovakve zadatke.

Iz UKCS-a su povodom tragične smrti izdali saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

– Pacijent inicijala S.H. primljen je na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, 22.decembra (ponedjeljak) u 23.00h, sa krvarenjem iz rane nakon vađenja zuba, a u pratnji doktora sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, koji je uradio tamponadu.

Pacijent je pregledan od strane maksilofacijalnog hirurga, nakon čega je izvršeno šivanje rane. S obzirom da se kod pacijenta  ponovo  javilo krvarenje iz nosa i probavne cijevi, konsultovan je hematolog i pacijent je hospitaliziran na Klinici za  bolesti uha, grla i nosa.

Pacijent je imao primarno oboljenje, o kojem iz etičkih razloga ne možemo govoriti.

Tokom boravka na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, poduzete su sve mjere liječenja, ali je i uprkos svim naporima ljekara pacijent je,nažalost, preminuo u 05.15h. Porodica preminulog pacijenta je odbila predloženu obdukciju – stoji u saopćenju.

Vijesti.ba / Dnevni avaz

Podijelite članak