AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Na poziv Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, tačnije ministra Harisa Vranića, iz Turske su stigla dva vrhunska stručnjaka, ljekari Siran Keske i Bilgin Sait.

Kako je za portal “Avaza” objasnio Vranić, cilj njihovog dolaska je pomoći domaćim stručnjacima i ljekarima u borbi protiv koronavirusa te jačanje sistema u radu sa zaraženim pacijentima.

Dva najveća stručnjaka

Planirano je da u naredna četiri dana turski stručnjaci uposlenicima KCUS-a i Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prenesu svoje bogato znanje i iskustvo kako bi se medicinski radnici u Kantonu Sarajevo bolje nosili s velikim pritiskom i prilivom pacijenata na odjele intenzivne njege, odnosno pružanja što kvalitetnije i efikasnije terapije.

Međutim, plan za sada dijelom nije moguće realizirati jer je, kako saznaje “Avaz”, iz KCUS-a je ministarstvu odgovoreno da ljekari moraju dostaviti potvrde o nekažnjavanju?!

– Vjerovatno ste upoznati da ljekarima – stranim državljanima Ljekarska komora Kantona Sarajevo prethodno mora izdati privremenu licencu sa rokom važenja koliko traje i privremeni boravak na teritoriji FBiH. U te svrhe trebali biste dostaviti Ljekarskoj komori Projekat saradnje sa Institucijom iz koje kolege dolaze, Potvrdu o članstvu i aktivnostima u Ljekarskoj komori zemlje porijekla i Potvrdu o poštivanju etičkih principa struke, odnosno da se protiv podnositelja zahtjeva ne vodi disciplinski postupak, koja ne smije biti starija od tri mjeseca, a izdaje je nadležna Ljekarska komora čiji je član podnositelj zahtjeva – navodi se u odgovoru KCUS-a ministarstvu zdravstva KS.

Ljekarska komora, na koju se poziva direktorica Izetbegović, je nelegalna što je potvrdio i Općinski sud u Sarajevu.

Lejkari iz Turske s direktorom Opće bolnice Gavrankapetanovićem, ministrom Vranićem i dr. Drljevićem
Lejkari iz Turske s direktorom Opće bolnice Gavrankapetanovićem, ministrom Vranićem i dr. Drljevićem

Uz ministra Vranića goste je primio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice i prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjeljenja i pored ostalog ih informisali o aktuelnoj situaciji s pandemijom koronavirusa i načinu liječenja i zbrinjavanja velikog broja pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Medicinski stručnjaci su potom započeli vizitu na intenzivnoj njezi, a planiran je obilazak svih (181) pacijenata hospitaliziranih u Covid odjelu.