Portal 072info

SKANDALOZNO: Vlada FBiH spiskala 180.000 KM za nove automobile!

Dok se čeka imenovanje nove Federalne vlade, aktuelni saziv, koji vode SDP i SDA, koristi svaku mogućnost za rasipništvo. Vlada FBiH, naime, iz tekuće rezerve odobrila je novih 180.000 KM za nabavku automobila, uz obrazloženje da su potrebni revizorskim timovima angažiranim na provođenju revizije boraca.

Gladni radnici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova odluka objavljena je u posljednjem broju “Službenih novina Federacije”, a u njoj se navodi i da će od ovog iznosa biti kupljena i računarska oprema. Dodatnog obrazloženja nema, s obzirom na to da revizorski timovi nisu tek počeli s radom, već ovaj posao, koji je izazvao buru unutar boračke populacije, obavljaju od početka mandata ministra Zukana Heleza.

S druge strane ovo je samo jedna u nizu odluka o nabavci skupocjenih vozila koju je ove godine donijela Vlada FBiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krajem jula donesena je odluka o nabavci dva službena vozila vrijedna po 60.000 KM, sa zapreminom motora iznad 2.000 kubika te 148 konjskih snaga. Automobili su nabavljeni uz obrazloženje da su potrebni Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Također, 7. februara, na dan kada su obespravljeni i gladni radnici te brojni građani održavali masovne proteste širom Federacije tražeći smjene vlastodržaca, Vlada FBiH u “Službenim novinama” objavila je odluku o nabavci sedam automobila u vrijednosti od 154.000 KM. I ova vozila bila su za potrebe Helezovog ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Skoro 160 skupocjenih vozila, koliko ih koristi 16 federalnih ministarstva, procjenjuje se da košta više od 7,5 miliona maraka.

Narodni novac

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada SDP – SDA polovinom prošle godine dala je 110.000 KM za kupovinu luksuznog automobila predsjedniku Federacije Živku Budimiru, a 90.000 maraka za vozilo dopredsjednika Svetozara Pudarića.

Apsurdno u svemu ovome jeste činjenica da federalni budžet kuburi s ogromnim deficitom te se vlasti konstantno zadužuju, dok s druge strane neometano rasipaju narodni novac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
160 skupocjenih vozila koristi 16 ministarstava
7,5 miliona KM ukupna vrijednost voznog parka
7 vozila nabavljeno 7. februara, na dan protesta

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME