77B54920 CE40 413E A0CF B67E2DEF3E9C
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Kultura
Kurbani 2021

Poezija Dženana Skelić, inače profesora psihologe, našle su se među djelima zeničkih pjesnika u zbirci pod naslovom “Brod u planini” (Pjesničke razglednice iz Zenice).

Priređivač i redaktor je Željko Grahovac, a period obuhvaćen izborom je 50 posljednjih godina.

– Ja sam jedan od autora koje je Željko Grahovac odabrao, jedan od kritičara književnosti BiH. On je birao najbolje pjesnike koje je Zenica imala u posljednjih 50 godina. Što se mene tiče, meni ovo znači puno jer sam ja profesor psihologije i nemam mnogo dodirnih tačaka s književnošću. Posebno mi je drago što sam s jedne strane dobio takvo priznanje, a s druge strane jer ja nisam rođeni Zeničanin, već sam neko ko je došao sa strane. Biti svrstan u zeničke pjesnike na neki način je znak pripadanja gradu, što je za mene jako važna stvar – kazao je Skelić za “Avaz”.

On je inače iz Doboja, dok su mu roditelji iz Dervetne.

Jedna od uvrštenih poezija jeste ona pod naslovom “Oduzimanje identiteta” o kojoj Skelić kaže da je nastala pošto je na političkoj i akademskoj sceni neka vrsta crne ovce te da je imao raznoraznih situacija. Borio se, kako je istakao, za psihologiju kao struku i profesiju.

– Proglasili su me kao nekoga ko nije dobar Bošnjak, neprijateljem islama i slično. Pjesma govori o mješanju vjere u nauku. I to je ono što je tužno kod nas, a to je da se vjera počela miješati u visoko obrazovanje. Htio sam da ostavim trag u vremenu tom pjesmom. Mislim da je to posao pjesnika da svjedoči o nekom vremenu i pravi zapis o njemu i o ljudima, književnici generalno, ne samo pjesnici – kazao je Skelić.