Portal 072info

Skidaju ljude s biroa kako bi prikazali zapošljavanje?!

Ukoliko najuži vrh SDA sa svojim partnerima ne misli do kraja godine na “državne jasle” zaposliti 10.000 “partijskih drugova”, rodbine i prijatelja, njihove najave zaista vrijeđaju zdrav razum svakog građanina ove zemlje. 

Do kuda ide bahatost domaćih političkih elita najbolje svjedoče upravo obećanja o rapidnom povećanju zaposlenosti istim onim građanima koji od uspostave novih vlasti samo gledaju podjelu izbornog plijena. Sva politika tu staje.

Primjerice, od uspostave Vlade FBiH sa svake njihove sjednice udarene vijesti su samo kadroviranja i uhljebljivanje podobnih kadrova u “zlatne koke”. I zaista, i pored navodnog moratorija na zapošljavanja, u federalne “državne jasle” zaposleno je stotine odanih kadrova stranaka na vlasti. Kada su u pitanju državna poduzeća, izlika je kako su morali “sasjeći glave” ranijim nadzornim odborima i upravama jer su oni odgovorni za katastrofalno stanje u istima.

Da čovjek ne zna, mislio bih da su SDA i HDZ BiH po prvi put došle na vlast, a ne da su od 90-ih prošlog stoljeća do dan danas dio uvijek vlasti u većem ili manjem obimu. Ali, oni izgleda mogu biti samo zaslužni za dobre stvari, ali nikako odgovorni za loše, kojih je napretek. Tako svaki dan slušamo o novim nadzornim i upravnim odborima (u kojima sjede isključivo i jedino odani stranački ljudi i rodbina političkih lidera), nitko živ ne zna tko je vlast, a tko oporba u Federaciji, u HNŽ-u do dan danas nema vlasti,… Reforme su još uvijek samo “papirnate”, a iskustva iz prošlosti nam govore kako će takve i ostati.

I pored svega nabrojanog, posljednjih dana lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić slavodobitno najavljuju kako će do kraja godine biti zaposleno 10.000 građana. Možda navedena gospoda ne zna, ali službeni podatak Agencije za rad i zapošljavanje BiH govori kako je samo u srpnju nezaposlenost porasla za 0,63 posto ili 3.424. Možda ne znaju kako je prema službenom podatku iste institucije trenutno nezaposleno 542.936 osoba, a da je stopa nezaposlenosti 43 posto. Treba li uopće spominjati kako je to najveća stopa nezaposlenosti u Europi.

Zašto se ne kaže kako se sa zavoda za zapošljavanje skidaju osobe koje zarade basnoslovnih 209 maraka, i to samo za to da se prikaže povećanje zaposlenosti? Zašto ne kažu kako je gotovo svaki natječaj za državnu službu namješten, i da se prvo u stranačkim centralama sastavi popis onih koji moraju dobiti posao, a tek se zatim po njima ravna kakav će se natječaj raspisati. I nikome ništa. Pojeo vuk kenjca. Narod kao narod, i tu gorku pilulu guta bez riječi i pogovora, ali onda im se vrijeđa osnovna inteligencija najavom kako se zaposlenost povećava, a do kraja godine će čak doseći 10.000.

To govore narodu kojih 20 posto živi u dubokom siromaštvu, a 50 posto pleše na granici istog. Neka netko uštine gospodu iz SDA ne bi li se probudili i bar na sekundu izašli iz svog “bajkovitog života” i pogledali na surovu bh. stvarnost. Gospodo, još uvijek smo samo zemljopisno u Europi, a po svemu ostalom bi se i najsiromašnije zemlje svijeta postidjele da smo u njihovom društvu. Jer od Daytona do danas u BiH su konstanta samo jad, siromaštvo, beznađe, nepotizam, korupcija i kriminal.

Dnevni list

Podijelite članak