Skijanje za svačiji džep

Skijanje za svačiji džep

Vlasic

U najpoznatijim zimskim centrima BIH, Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću, Kozari, Kupresu, Kneževu hotelijeri i domaćini ovih planinskih ljepotica, i ove godine su pripremili bogate zimske sadržaje, a na većini skijališta sezona je već uveliko počela.

Oni sa plićim džepom mogu da se zadovolje sankanjem i skijanjem na obližnjim brdima, dok oni čija finansijska situacija omogućava boravak i zabavu od nekoliko dana na nekim od planinskih ljepotica, imaće priliku da uživaju jer i ova zimska sezona ima veoma široku turističku ponudu.

Vlašić i Kozara popunili rezervacije

Sezona skijanja na Vlašiću je uveliko počela, ali uglavnom posjetioci dolaze za vikend. Cijene privatnog smještaja su od 5 do 10 evra za ležaj po osobi.

Rezervacije na Vlašiću krenule su još od septembra i već je skoro pa nemoguće naći smještaj za period Nove godine. U hotelima cijena noćenja sa doručkom kreće se od 25 do 35 evra, dok se ski-oprema može iznajmiti za 5 i 7,5 evra.

I na Kozari je sezona uveliko počela i vikendom se već bilježi oko 1.200 jednodnevnih posjetilaca na Mrakovici. Rezervacija ima toliko da su skoro svi kapaciteti popunjeni, a posjetioci su uglavnom iz BiH, Slovenije i Srbije.

Najpovoljniji smještaj na Kozari je u bungalovima, kojih na Kozari ima dva sa po šest ležajeva. Cijena bungalova je 25 evra za dvije osobe, za četiri osobe cijena je 40 evra, dok više od četiri osobe za kapacitet 6+1 plaća se 50 evra po danu. Bungalovi imaju tri sobe sa po dva ležaja. Iznajmljivanje ski-opreme u ovom zimskom centru je oko10 evra, kao i iznajmljivanje ski-pasa.

Bungalovi su rezervisani za doček Nove godine, a turistima su na raspolaganju i hoteli i pansioni. U nekim od pansiona cijena noćenja za dvije osobe sa doručkom iznosi 30 evra, dok je po osobi noćenje sa doručkom 25 evra.

U ovom pansionu rezervisane su skoro sve sobe, a mjesta skoro da nema ni u restoranu za novogodišnju noć. Cijena dočeka Nove godine u restoranu ovog pansiona je 20 evra maraka za večeru, šampanjac i dezert.

Zimska turistička sezona počela je i u ski-centaru Srebrenik kod Kneževa krajem novembra. Centar raspolaže sa četiri četvorokrevetne sobe sa kupatilima i centralnim greanjem po cijeni od 80 maraka sa doručkom za četiri osobe. Iznajmljivanje ski-opreme na dan u ovom centru po jednoj osobi košta 8 evra dok je za djecu 5 evra.

Dnevni ski-pas može se iznajmiti po cijeni od oko 8 evra, poludnevni i za djecu od 5 evra. U okviru ovog centra organizuje se i noćno skijanje za koje treba izdvojiti 6 evra. Ski-centar Srebrenik kod Kneževa organizuje i doček Nove godine u restoranu koji se nalazi u okviru ski-centra.

Ukoliko želite iznajmiti apartmane na Vlašiću, iskoristite najpovoljnije cijene smještaja u srcu Vlašića… Apartmani ‘BEDI’ Vlašić nude vam krevet(i) po cijeni već od 10 KM! Pridružite im se na oficijelnoj Facebook stranici klikom OVDJE za više informacija.

Jahorina uspješno počela sezonu

Zvanična zimska sezona na Jahorini već je počela, a veliki broj ljubitelja skijanja i boravka u prirodi, već uživa u čarima ove planine.

– Rezervacije za cijelu sezonu koja traje od 15. decembra, pa do kraja marta, odavno su počele, a najudarniji termin je definitivno termin Nove godine, zatim termin od četvrtog do 11. januara kao i druga polovina februara, takozvani slovenački termini, u kojima imamo najveći broj gostiju iz Slovenije – rekla je direktor turističke organizacije VIP “Jahorina” Marina Veselinović.

Prema njenim riječima, cijene smještaja zavise od sezone do sezone.

– U novogodišnjem terminu se traži krevet više, a prosječna kuća sa šest ležajeva, u sklopu najpovoljnijeg privatnog smještaja kreće se od 100 do 120 evra po objektu za šest osoba – rekla je Veselinovićeva.

Kako odmiče sezona i cijene opadaju, pa u februaru možete naći takav tip smještaja već za 80 evra, dok u martu i do 60 evra.

– U hotelima sa tri zvjezdice cijena noćenja sa doručkom iznosi 60 evra po osobi, dok hoteli sa četiri zvjezdice naplaćuju 115 evra po osobi – rekla Veselinovićeva.

Doplata za novogodišnju noć je od 30 do 50 evra po osobi samo za večeru u hotelskom restoranu. Cijena jednodnevnog ski-pasa na Jahorini iznosi 18 evra.

Bjelašnica i Kupres otvaraju sezonu skijanja

Zvanično otvaranje zimske turističke sezone na Bjelašnici planirano je ovog vikenda. I pored toga što je “ZOI ’84” u finansijskoj krizi, sezona će biti organizovana u skladu sa mogućnostima ovog kolektiva.

Direktor “ZOI ’84” Džemal Bisić je rekao da su spremni za doček gostiju.

– Remontirali smo žičare i uredili staze. Trudićemo se da skijanje bude što sigurnije i ugodnije – kazao je Bisić i dodao da će parkinzi i putevi biti čisti.

Prema njegovim riječima, zainteresovani građani mogu odavno da kupe sezonske karte po cijeni od 175 evra, a ukoliko žele i parking, cijena je 400 maraka.

– Dnevna cijena karte iznosi 16 evra, za djecu aa, a noćno skijanje košta 10 evra – rekao je Bisić.

Cijene noćenja u hotelima po osobi kreću se od 35 do 50 evra, a cijena zavisi od perioda boravka i vrste usluge. U jednom od hotela su rekli da je skijanje na ovoj planini počelo sa formiranjem prvog snježnog pokrivača.

– Veoma smo zadovoljni posjetom tokom ovogodišnje zimske sezone, ali i cijele godine – kazali su u ovom hotelu i dodali da su posjetioci koji dolaze na duži period, uglavnom strani turisti, dok domaće stanovništvo dolazi na planinu tokom vikenda.

Svi oni koji žele da unajme ski-opremu u ovom zimskom cenru na jedan dan potrebno je da izdvojite 8 evra po osobi.

Turistička sezona na Kupresu takođe još nije počela, ali zainteresovanost turista za ovaj zimski centar je velika. U jednom od hotela na Kupresu su rekli da cijena noćenja po osobi iznosi od 35 do 50 maraka, a iznajmljivanje ski-pasa na dan košta 20 maraka.

Da biste dočekali Novu godinu u ovom zimskom centru potrebno je da izdvojite 50 evra po osobi dok djeca plaćaju 40 odsto od navedene cijene. Ovaj zimski centar najviše posjećuju turisti iz regije Banjaluka kao i gosti iz Hrvatske.

Doček Nove godine

U većini hotela i restorana na Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću, Kozari i drugim zimskim centrima biće organizovan doček Nove godine. Svi koji su zainteresovani za proslavu najluđe noći na jednoj od snježnih ljepotica moraće da izdvoje sumu od 27 do 75 maraka po osobi.

U jednom od hotela na Bjelašnici su rekli da su krenule rezervacije za doček Nove godine.

– Već imamo rezervisanih mjesta za proslavu najluđe noći u našem hotelu – kazali su iz uprave ovog hotela i dodali da u ponudi imaju piće, večeru i muziku uživo.

Prema njihovim riječima, za doček Nove godine u ovom zimskom centru najzainteresovaniji su stranci koji na Bjelašnicu dolaze u većim grupama.

Posjetioci

Klijentela je uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore a nešto malo turista dolazi iz zapadne Evrope, najčešće iz Austrije i Njemačke, ali i iz Mađarske i Makedonije.

– Turisti iz BiH uglavnom dolaze na dva do tri dana i oni su nam takozvani vikend klijenti. Ima i Banjalučana koji dolaze na sedam dana, ali uglavnom traže povoljniji smještaj u terminima koji nisu udarni, a to je u drugoj polovini januara ili u martu kad je cijena povoljnija – rekli su iz turističke organizacije VIP “Jahorina”.

 Glas Srpske

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE