Skloništa moraju biti spremna i tu uopšte ne smije biti izgovora

68A78786 B02B 460B 80AD 9EFC9AF8170F
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Da li je slučajno što dopis o osposobljavanju skladišta u KS dolazi u vrijeme dešavanja u Ukrajini, pitali smo i stručnjake bezbjednosti. Nedžad Korajlić, ekspert u ovoj oblasti,  kaže da se, nažalost, počelo razmišljati o tome otkako je nastupila ukrajinska kriza.

Međutim, kako kaže, to mora biti prisutno stalno, bez obzira da li to bila ukrajinska kriza, elementarna nepogoda, zemljotresi, poplave, ili bilo koja druga nacionalna ugroženost, skloništa moraju biti uvijek u funkciji.

ČITAJ JOŠ:  Udžbenici su i dalje u drugom planu

“Nažalost, kod nas su skloništa pretvorena u skladišta određenih privrednih kompanija. Moram da kažem da je Civilna zaštita KS preduzela mjere još prije nekoliko mjeseci na otklanjanju određenih i pravnih i drugih prepreka, tako da, lično, s te strane to poznajem. Kantonalna Civilna zaštita je preduzela mnogo aktivnosti u tom pravcu i stoga želim da ih pohvalim. Vjerujem da su i drugi štabovi širom države to uradili.

To treba da bude jedna stalna aktivnost. Skloništa uvijek moraju biti spremna i tu uopšte ne smije biti izgovora”.

ČITAJ JOŠ:  Ne zna se kako će djeca pratiti nastavu ove godine: Marić traži da se jednom roditelju dozvoli odsustvo s posla

Korajlić navodi da, pored toga, postoji još mnogo drugih aktivnosti koje je potrebno unaprijediti.

“Ja vjerujem i znam, koliko mi je poznato, da ne bi mogla da bude situacija, ni blizu onoj koja se desila u Ukrajini, ali u svakom slučaju treba se pripremati, treba se uvježbavati. To uvježbavanje neće biti eventualno za model ukrajinske krize ili nečeg sličnog. To može biti uvježbavanje i za elementarne nepogode, evo, već vidimo požare u Jablanici…”

Od velikog je značaja i nabaviti neophodna sredstva koja nedostaju, radi uvježbavanja timova, te da se zaposli određen broj profesionalaca koji će raditi u Civilnoj zaštiti, u profesionalnim vatrogasnim društvima, ali i da se uvježbaju građani, da se pored ovih skloništa koja postoje na području KS, FBiH i RS pripreme i skloništa koja nisu tog tipa, ali se mogu preurediti da budu kvalitetna u zgradama, sa velikim brojem stanara, zaključuje Korajlić, piše N1.

ČITAJ JOŠ:  BiH u četvrtak dobija i 10 kilometara autoceste
68A78786 B02B 460B 80AD 9EFC9AF8170F
GODISNJICA
MARKETING