Skočile cijene nafte nakon što je Izrael napao Iran

Skočile cijene nafte nakon što je Izrael napao Iran

Britanska zaštitarska kompanija “Ambrey” saopćila je danas da je trgovačkim brodovima koji prolaze Adenskim zaljevom i zapadnim Indijskim okeanom savjetovala da budu oprezni zbog povećane aktivnosti bespilotnih letjelica u regiji.

Ambrey je izvijestio kako su primili informacije koje pokazuju da je “izraelski vojni napad” izveden na Isfahan, Iran.

Cijene skočile

Ranije je agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla da je vidjela slična izvješća, ali da nema naznaka da su komercijalna pomorska plovila namjeravana meta napada.

Cijene nafte skočile su čak do tri dolara po barelu kao reakcija na informacije o napadu, što je izazvalo zabrinutost da bi opskrba naftom na Bliskom istoku mogla biti prekinuta. Sirova nafta tipa Brent izgubila je dio tih dobitaka, trgujući za 1,85 posto na 88,74 dolara nakon što je dosegla najvišu vrijednost od 90,75 dolara.

Izraelski napad

Izrael je napao Iran, rekla su tri izvora upoznata sa situacijom. Iranski državni mediji izvijestili su rano u petak da su njihove snage uništile bespilotne letjelice, nekoliko dana nakon što je Iran pokrenuo osvetnički napad dronovima na Izrael.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se čule tri eksplozije u blizini vojne baze u središnjem gradu Isfahanu. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS