Škodina aplikacija pomoću zvuka otkriva probleme s motorom

Screenshot 1 1860
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kompanija Škoda ima novi dijagnostički alat, a to je aplikacija za mobitele. Škoda je obavila testiranje nove aplikacije namijenjene mobitelima za koju vjeruje da će “olakšati život” mehaničarima u Škodinim prodajnim salonima i servisima širom Evrope.

Aplikaciju nazvanu Škoda Sound Analyser je razvila kompanija Škoda, a radi se o jednostavnom dijagnostičkom alatu koji upozorava na potencijalne probleme sa škodinim automobilima tako što “sluša” zvuk motora.

Ovaj sistem je toliko osjetljiv da može otkriti i najmanje nepravilnosti rada motora te predložiti različite servise i popravke.

Aplikacija snima zvuk motora i upoređuje ga sa nizom snimaka potpuno ispravnih Škodinih motora. Može otkriti odstupanja u zvučnim signalima, a potom koristi algoritam da mehaničaru predloži najbolji način djelovanja. Audio fajl se pretvara u spektrogram, vizuelni prikaz zvučnih signala te ih upoređuje s kontrolnim setom za odstupanja u uzorku spektrograma.

Preciznost sistema se procjenjuje na više od 90 posto, a osim za motor, efikasan je i za upravljački sistem, mjenjač pa čak i kompersor klima uređaja. Mogućnosti sistema će u narednom periodu biti još veće.

Aplikacija se testira od juna 2019. godine na 14 evropskih tržišta, odnosno u 245 Škodinih salona i servisnih centara.

Klix