Portal 072info

ŠKOLA STRAVE: Cijelom razredu djevojčica osakaćene genitalije!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U školi u gradu Norrköppingu na istoku Švedske, otkriveno je čak 60 slučajeva FGM-a, osakaćenih genitalija u djevojčica

U gradu Norrköppingu na istoku Švedske, školski su liječnici doznali nevjerojatnu istinu koja ih je šokirala. Prema pisanju lokalnih medija, u jednoj tamošnjoj školi, otkriveno je čak 60 slučajeva FGM-a (Female Genital Mutilation), obrezivanje genitalija u djevojčica.

U jednom razredu koji broji 30 djevojčica, njih 28 ih je bilo podvrgnuto infibulaciji, jednoj od najekstremnijih metoda u sklopu koje su i klitoris i stidne usne u potpunosti odsječene, a genitalije su zatim sašivene na način da ostane tek mali vaginalni otvor, piše The Independent.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Policija je u vrlo kratkom roku izdala naredbu za detaljnu istragu ovog nevjerojatnog zločina. U školu su pozvane sve raspoložive ekipe kako bi djevojčicama pružile svaki vid potrebne pomoći.

Osim što žensko obrezivanje kao posljedicu vrlo često ima mentalna oboljenja, nisu rijetke ni kronične vaginalne i zdjelične infekcije, neredovite menstruacije, teži bubrežni problemi i neplodnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Prvo smo otkrili najekstremnije slučajeve. Jedna je djevojka imala takve menstrualne bolove da smo je istog trenutka iz škole morali prebaciti u bolnicu, opisala je koordinatorica za zdravlje učenika u Norrköppingu Petra Blom Andersson.

Još od 1982. godine žensko je obrezivanje u Švedskoj protuzakonito, a prije 15-ak godina kažnjivo je postalo i odvođenje djece na obrezivanje u inozemstvo, što je postala učestala praksa roditelja porijeklom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja gdje je sakaćenje ženskih genitalija ukorijenjeno u tradiciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Trenutno radimo na tome da obavijestimo sve roditelje da bi mogli završiti u zatvoru ako odvedu svoju djecu na obrezivanje u inozemstvo, dodala je Petra Blom Andersson.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, diljem svijeta danas živi više od 125 milijuna žena podvrgnutih ovom zahvatu.

Dnevnik.hr

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME